Rimeteo prognoza

Kraj ljetnog vremena? Od srijede nam stiže hladna fronta, donosi pad temperatura i buru

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Nakon uglavnom stabilnog tjedna u kojem je prevladavalo iznadprosječno toplo vrijeme, nakupilo se i obilje sunčanih sati, pa je i temperatura mora ponovno nešto porasla.


U tjednu pred nama očekuje nas jedna brzopotezna fronta koja će prouzročiti nestabilnosti tijekom srijede, a zatim nastavak trenutnog vremena uz ipak nešto niže temperature zraka, javlja Rimeteo.


Takvo će vrijeme prouzročiti ciklona koja se nalazi na sjeveroistoku Europe, a svojom frontom zahvaća područje od Engleske preko središnje Europe do zapadnog dijela Rusije.




S druge strane, zapadno od Irske nalazi se prostrana anticiklona koja svojom stabilnošću i jačanjem ne dopušta cikloni spuštanje fronte u južnije krajeve, što će u podnožju Alpa prouzročiti stvaranje tek oslabljenog sekundarnog centra, a koji će se zatim u kratkom vremenskom periodu premjestiti preko nas.


Što nas čeka u utorak?


Ubrzo nakon odmicanja ciklone južnije od nas, ojačat će anticiklona koja bi se zatim do kraja tjedna trebala proširiti i na središnju Europu donoseći stabilne vremenske prilike.


Utorak će proteći uz umjerenu naoblaku, u zaleđu je sredinom dana moguća lokalna kratkotrajna kiša, kasno navečer uz povećanje naoblake. Puhat će slabo jugo, ponegdje tek povjetarac.


Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 13 do 18 °C, lokalno i do 20 °C, a u Gorskom kotaru 11-16°C. Dnevne vrijednosti temperatura zraka na Kvarneru u rasponu od 24 do 29 °C, a u Gorskom kotaru 20-25°C.


Fronta stiže u srijedu


U srijedu će u prvom dijelu dana preko nas proći fronta s kojom su vjerojatne nestabilnosti popraćene jakom kišom, a moguća je i pojava grmljavine. Količina oborina bi trebala biti mala, uglavnom između 0-10 mm, lokalno nekoliko mm više.



U ostatku dana bi trebalo nastupiti postupno kidanje naoblake, no ne potpuno. Zapuhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru između 13 i 18 °C, a u Gorskom kotaru od 8 do 13 °C. Tijekom dana na Kvarneru između 19 i 24 °C, a u Gorskom kotaru 11-16°C.


Do kraja tjedna očekuje nas stabilno ali i osjetno svježije vrijeme, a za vikend ponovno toplije, najavljuje Rimeteo.