Suočeni s enormnim financijskim tužbama i prijetnjama policijom Krizni eko stožer Marišćina propustit će kamione Čistoće

Kraj blokade: prosvjednici se ipak povlače s Marišćine

Srđan Brajčić

Članovi Eko stožera, međutim, najavljuju da će problem odlaganja smeća na Marišćini, kao i nesnosnog smrada kojeg svakodnevno trpe građani, podignuti na višu razinu i zaštitu svojih prava zatražiti od međunarodnih institucija i Europske unije



RIJEKA - Suočeni s enormnim financijskim tužbama i prijetnjama interventnom policijom, Krizni eko stožer Marišćina donio je odluku o povlačenju s deponija i propuštanju kamiona Čistoće do odlagališta otpada na Marišćini.


Odluku o deblokadi morali su donijeti do 19 sati, odnosno u roku od tri sata kako im je naredio Općinski sud u Rijeci.


Članovi Eko stožera, međutim, najavljuju da će problem odlaganja smeća na Marišćini, kao i nesnosnog smrada kojeg svakodnevno trpe građani, podignuti na višu razinu, odnosno zaštitu svojih prava zatražiti od međunarodnih institucija i Europske unije.




– Ovo nije kraj problema ŽCGO Marišćina, već početak – najavili su građani. 


Osim članova Eko stožera Marišćina s deponija će se povući i stotinjak prosvjednika.


Kriznom eko stožeru Marišćina danas je oko 16 sati uručeno rješenje Općinskog suda u Rijeci da se kamionima KD Čistoća u roku od tri sata mora omogućiti ulaz na odlagalište otpada na Marišćini.


Rješenje je članovima Eko stožera uručila policija te se odmah krenulo s razmatranjem odluke hoće li se nastaviti s blokadom deponija ili će ipak poslušati sud.


Zanimljivo je da je rješenje Općinskog suda u Rijeci dobilo petero članova Kriznog eko stožera Marišćina, no trima članovima imena su u rješenju pogrešno napisana.


– Šokirani smo aljkavošću tužitelja KD Čistoća koji čak nije znao točno napisati pet imena – navode iz Kriznog eko stožera.


Komunalno društvo Čistoća podignulo je tužbu zbog smetanja posjeda protiv tog stožera koji djeluje pri Ogranku Eko Kvarnera Halubje, i protiv pet članova udruge, a rasprava je na riječkom Općinskom sudu zakazana za 26. listopada.


Blokada odlagališta otpada na Marišćini traje već četvrti dan.