Donedavno uspješna tvrtka u problemima

Krah trgovca: Bitechnique zatvara dućan u ZTC-u

Biljana Savić

Zatvaramo ovaj tjedan, sve drugo ostaje kao i dosad, kaže vlasnik Miro Božović, koji nije želio komentirati navode radnika da već tri mjeseca rade bez plaće 



RIJEKA » Bitechnique, riječka tvrtka s dvadesettrogodišnjom tradicijom, donedavno jedna od vodećih u branši u Hrvatskoj, ako ne i najjača u trgovini tehničkom robom i namještajem, pred samim je krahom. Prodajno mjesto u ZTC-u zatvoreno je, a na vratima piše »inventura«. Svi koji su posljednjih mjeseci ušli u ovaj ZTC-ov megastor vidjeli su da je opustošen.


Vrlo slična situacija je, kad je o asortimanu riječ, i na prodajnom mjestu na Kukuljanovu, a i u Puli. 


  – Istina je, prostor u ZTC-u zatvaramo ovaj tjedan. Sve drugo ostaje kao i dosad. Dosad smo mogli bez ZTC-a pa ćemo i odsad, kazao nam je vlasnik Bitechniquea Miro Božović. Sve ostalo odbio je komentirati kao, primjerice, navode radnika da već tri mjeseca rade bez plaće, da su pred zatvaranjem i ostali centri. 




  – Ne želim ništa izjavljivati ni komentirati, niti se slom jednog 23-godišnjeg poduzeća može ispisati na jednoj stranici, kaže Božović. 


  Ono što se zna za Bitechnique jest to da mu je račun u blokadi zbog duga od 10 milijuna kuna, a navodno je većina duga otplaćena i sad se čeka kredit za isplatiti najvećeg vjerovnika. Ukoliko mu kredit ne bude odobren, Bitechnique će u predstečajnu nagodbu. Bitechnique navodno ima i velika potraživanja koja ne može naplatiti, a iz tvrtke neslužbeno poručuju da je njihov lager veći od njihovih obaveza. 


  Forumi su prepuni pritužaba na ovu riječku tvrtku jer, primjerice, građani po sedam mjeseci čekaju kauč za koji su akontaciju platili 8.000 kuna, da bi naposlijetku zvali talijanskog proizvođača koji im je rekao da više ne posluje s Bitechniqueom. Potom su kupci od Bitechniquea tražili povrat novca, što im je odobreno, ali navodno već mjesec dana ništa od novca. 


  A prije nepune tri godine u Bitechniqueu je bila jedna sasvim drukčija priča – ulaganje i otvaranje. U listopadu 2010. godine ova je tvrtka proširila poslovanje otvaranjem salona namještaja na četiri tisuće četvornih metara prodajnog prostora na Kukuljanovu. U taj je salon skupog namještaja, što se prostire na impozantnih 11 tisuća kvadrata, Bitechnique uložio oko 60 milijuna kuna, a 11 mjeseci koji su prethodili tome tvrtka je zaposlila 40 novih radnika i približila se brojci od stotinu zaposlenih. Sad dobivaju otkaze, barem ovi koji su radili u sklopu ZTC-a. Imovina tvrtke navodno je kudikamo veća od dugova pa bi rezultat predstečajne nagodbe trebao biti pozitivan.