Humana gesta

Kostrenski laureat Zlatan Marunić darovao svoju nagradu: Sveti Mikula je rekal ‘Ti zami plaketu, a soldi daj Dori’

Barbara Čalušić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je obilježen i zaštitnik Kostrene, dobitnik godišnje nagrade njen je novčani dio darovao mladoj sportašici Dori, kćeri prerano preminule prijateljice. Godišnju nagradu dobila je i Narodna čitaonica u Kostreni



KOSTRENA Narodna čitaonica u Kostreni i Zlatan Marunić dobitnici su godišnjih nagrada dodijeljenih na jučerašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene, kojom je ujedno obilježen i jedan od zaštitnika ovog mjesta, sv. Nikola.


Simbolika jučerašnjeg blagdana i stoljetna kostrenska tradicija da se upravo ovaj dan iskoristi za pomaganje zajednici, potaknula je Zlatana Marunića na humanu gestu koja je pozdravljena dugotrajnim pljeskom publike u prepunoj kostrenskoj Čitaonici.


– Osamdesetih san hodil va školu z jednon krasnon divojkon ka je pisala pjesme. Ona se zvala Željka Šipuš i više nije s nama, ali je ostala njezina kći koja je sportašica i koja se hrabro bori u životu. Pa mi je sveti Mikula rekal – ti zami plaketu, a ovo daj Dori, kazao je Marunić koji je novčani iznos od godišnje nagrade darovao kćeri svoje prerano preminule prijateljice.




Marunić, koji je nagradu dobio za svoj doprinos čakavskoj poeziji i uspjesima na čakavskim festivalima, među kojima se ističu prva mjesta na ovogodišnjem MIK-u i Čanson festu, zahvalio je Velom pinelu koji ga je predložio za nagradu, ali i cijeloj Kostreni.


Novo lice Kostrene


– Nadam se da je nagrada zaslužena i moram reći da je bilo lijepo ove godine s vama proslaviti uspjehe Kostrene. Kažem Kostrene, jer smatram da sve što napravim, ja radim za Kostrenu, dodao je Marunić.


Zahvalnice za doprinos u promicanju Kostrene dobili su Lucija Stipanović, učenica OŠ Kostrena, Branka Kržik Longin, kostrenska pjesnikinja, Udruga za kreativno stvaralaštvo »Vali«, Katarina Margan, predsjednica Crvenog križa Kostrena, grafički dizajner Mladen Stipanović i dobrovoljni darivatelji krvi Ivan Romić i Dragan Klarica.


Prema odluci Učiteljskog vijeća OŠ Kostrena, pohvalnice za iznimne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima dobile su učenice Lucija Stipanović i Ivana Xie Miškulin.


U svom prigodnom govoru kostrenska načelnica Mirela Marunić kazala je kako nakon tri godine Kostrena pokazuje novo lice. Novo lice, prema njezinim riječima, nosi i nove izazove, a jedan od njih je svakako i novi Prostorni plan Kostrene, koji je nerijetko najnepopularnija odluka koja se može donijeti u upravljanju nekim mjestom.


Nezaposlenih 10 posto


– Čist i siguran okoliš i očuvanje prostora naš je najvažniji zadatak i nećemo prezati ni od čega kako bi to očuvali, poručila je Marunić, istaknuvši i rast društvenog standarda mjesta čemu je krunski dokaz dom za starije čija bi gradnja, kako je najavila, trebala početi do kraja iduće godine.Marunić se pohvalila kako Kostrena bilježi konstantan trend pozitivnih migracija za razliku od drugih mjesta i konstatirala da se stopa nezaposlenosti u Kostreni kreće oko 10 posto, a zahvaljujući novim projektima, trebala bi se dodatno smanjiti.

Na svečanoj sjednici okupljene je pozdravila zamjenica župana Marina Medarić, obećavši podršku Županije u projektima poput doma za starije i muzeja pomorstva, dok je zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundović poželio Kostrenjanima da im se svi planirani projekti ostvare.