ZNAČAJAN PROJEKT

Kostrena do kraja godine dobiva reciklažno dvorište, veći dio novca osigurat će EU

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Projekt je vrijedan 2,4 milijuna kuna, EU će dostaviti 85 posto novca, dok će iz proračuna biti financiran s oko 350 tisuća kuna. Čestica na kojoj će se graditi ima 2.600 »kvadrata«, a samo dvorište se rasprostire na oko 1.000 četvornih metara



KOSTRENA Do kraja ove godine u Kostreni na čestici pored ceste koja vodi prema službenom ulazu u Inu u Urinju bit će izgrađeno reciklažno dvorište. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koncem siječnja donijelo je odluku o njegovom financiranju bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 85 posto odnosno oko dva milijuna kuna, a Općina Kostrena iz svog će proračuna pokriti ostatak koji se prema sadašnjim procjenama kreće oko 350 tisuća kuna.


Tri faze


– Prošle godine u listopadu dobili smo pravomoćnu građevinsku dozvolu i u skladu s tom dozvolom prijavili smo se na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Natječaj je imao tri faze, uspješno smo prošli kroz sve tri faze i koncem siječnja donesena je odluka o financiranju reciklažnog dvorišta. Ovom odlukom se u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija nalaže da se sufinancira izgradnja reciklažnog dvorišta i to u maksimalnom iznosu od 85 posto. Sukladno projektima i troškovnicima to iznosi dva milijuna kuna bespovratnih sredstava europskih fondova, dok je ukupna vrijednost 2,4 milijuna kuna. Ovo je prvi projekt u kojem smo dobili maksimalan iznos potpore i dosad najveći iznos koji je Općina Kostrena dobila iz europskih fondova, objašnjava kostrenski načelnik Dražen Vranić.


U ovom trenutku Općina Kostrena priprema se za raspisivanje javne nabave kojoj će prethoditi potpisivanje ugovora koji će potpisati s resornim ministarstvom. Vranić procjenjuje da bi izgradnja reciklažnog dvorišta trebala krenuti početkom ljeta, a sama realizacija projekta trajat će šest mjeseci.




– Ovaj je projekt primjer kvalitetnog rada zaposlenika općinske uprave i pokazatelj da se uspješnim pripremama mogu dobiti europska sredstva i pomoći našem proračunu. Reciklažno dvorište ima vrlo važnu ulogu u uspostavi odvojenog prikupljanja otpada i njegovom održivom gospodarenju. Kao Općina maksimalno ćemo se potruditi da svim mještanima osiguramo sve preduvjete da se otpad može kvalitetno prikupljati, ističe Vranić.


Kostrena je prošle godine sudjelovala u natječaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike za nabavu spremnika. Kostreni je u sklopu ovog natječaja odobreno 822 tisuće kuna za nabavku spremnika, a kako kaže kostrenski načelnik, spremnici će biti nabavljeni kolektivno za cijelu Hrvatsku. Zajedno s reciklažnim dvorištem namijenjeni su kvalitetnijem prikupljanju otpada i usklađivanju kružnog gospodaranja otpadom.


Nadstandard


– Učinkovito gospodarenje otpadom utječe na okoliš i zdravlje te na kraju krajeva uređenosti same Kostrene. Već sada nudimo uslugu prikupljanja otpada »griferom« kao općinski nadstandard, a s reciklažnim dvorištem stanovnici Kostrene će moći sami donijeti otpad. U Kostreni zbrinjavanje otpada već sad dobro funkcionira pa vjerujem da će Kostrenjani prihvatiti i reciklažno dvorište koje je ipak korak naprijed. Naime, u dvorište se mogu donositi različita ulja, akumulatori, tekstil i slično, pa čak i kućni građevni otpad.


Također, vidjet ćemo kako možemo pomoći ljudima s otpadom koji ne mogu dovesti u automobilu. Čestica na kojoj gradimo reciklažno dvorište ima 2.600 četvornih metara, a samo dvorište se rasprostire na oko 1.000 četvornih metara. Kad bude izgrađeno, u dvorištu će prema planu biti 32 različita spremnika s vagom i uredskim kontejnerom s nadležnom osobom te parkiralištem, najavljuje Vranić.