Tradicionalna karnevalska fešta

Korzo mirisalo po joti, maneštri i – humanosti

Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA Riječki Korzo mirisao je po joti i maneštri, koje su se, na zadovoljstvo mnogobrojnih Riječana, kuhale u sklopu tradicionalnih karnevalskih događanja Međunarodnog riječkog karnevala – 10. humanitarne maškarane jote i 10. humanitarne maškarane maneštre.


Jubilarnu, desetu maškaranu jotu i ove je godine organiziralo Udruženja obrtnika Rijeka, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i supokroviteljstvom turističkih zajednica Rijeke i Čavala, gradova Bakar i Kraljevica te općina Kostrena i Čavle, ali i brojnih sponzora.


Obrtnici ugostitelji, uz pomoć ostalih obrtnika, kao i učenika Ugostiteljske škole Opatija skuhali su maškaranu jotu i građanima ponudili oko 600 porcija jela »naših starih«. Ukusna jota prodavala se po cijeni od samo 10 kuna + »daj ča daš« za porciju, uz to se čaša vina prodavala za pet kuna + »daj ča daš«.




– Svake godine kuhamo za potrebite, pa tako i ove, kada smo sav prihod od prodaje namijenjenili Udruzi za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza iz Rijeke, kazao je voditelj programa i poznati ugostitelj Mladen Valjan – Vlačina.


Istovremeno se na Korzu, samo nekoliko metara dalje, u organizaciji Radio Rijeke i Rotary Cluba Rijeka, kuhala i maškarana maneštra, također jubilarna, deseta po redu. Sudjelovalo je šest ekipa iz Hrvatske i Slovenije – Radio Rijeka, Bodulska osovina, Rotary Club Kočevje, Rotary Club Sveti Vid Rijeka, Rotary Club Rijeka i Rotary District 1913 Hrvatska. Skuhane maneštre podijelile su se građanima, a prikupljena sredstva sudionika kuhanja bit će donirana za opremanje učionice za slabovidne učenike u Osnovnoj školi Pećine.