Izložba u galeriji Principij

Korak u bolji svijet: Učenici doma Podmurvice protiv međuvršnjačkog nasilja

Portal Novilist.hr

Sudionici projekta Učeničkog doma Podmurvice

Sudionici projekta Učeničkog doma Podmurvice

Ovaj je projekt nastavak njihovih nastojanja da, zajedno s članovima zajednice u kojoj djeluju, stvaraju preduvjete za humanije društvo



RIJEKA U galeriji Principij učenici i djelatnici Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka svečano su javnosti predstavili projekt Korak u bolji svijet, s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije međuvršnjačkog nasilja, ali i promicanju tolerancije, kompromisa te svih vrlina koje ovo društvo čine humanijim mjestom.


Prvu fazu projekta čini istoimena izložba učeničkih radova, zatim slijedi malonogometni turnir koji će se s istim ciljem održati 7. prosinca na domskom igralištu te stručna tribina u Gradskoj vijećnici 11. prosinca u 10 sati.


Zahvaljujući nizu humanih aktivnosti, Učeničkom domu je 2014. godine pripala Godišnja nagrada Luka Ritz – za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Postali su tada prvim i jedinim učeničkim domom dobitnikom jednog takvog priznanja koje apostrofira sve vrijednosti koje nastoje promicati kako bi i sami postali kreatorima društva u kojem nema mjesta za predrasude, stigmatiziranje, ignoriranje, a svakako ne za nasilje.




Ovaj je projekt nastavak njihovih nastojanja da, zajedno s članovima zajednice u kojoj djeluju, stvaraju preduvjete za humanije društvo. Multidisciplinarnim pristupom projektu, učenici Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka nastojali su potaknuti svoje vršnjake, ali i odrasle, da razmjenjuju svoja iskustva i razmišljanja vezana uz izazove koji su vječito prisutni kada se govori o temi nasilja, neprihvatljivih vrsta ponašanja te egocentrizmu koji u posljednje vrijeme uzima maha.


Temu nasilja treba sustavno otvarati, a učenici i djelatnici Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka, na čelu s ravnateljicom Ljiljanom Kencel, i ovog su puta nastojali izaći iz vlastitih okvira u lokalnu zajednicu kako bi iznova skupa promišljali o uzrocima i dugoročnim posljedicama koje nasilje ostavlja.