Projekt uređenja Trga pul Vele crikve odbijen prije šest mjeseci

Konačnu odluku donijet će eksperti za mozaike?

Nela Valerjev Ogurlić

Kako će se projekt razvijati nitko ne zna ili ne želi reći. Izdaleka se daje naslutiti da se planira formirati komisija stručnjaka za mozaike koja bi odlučila o načinu prezentacije nalaza koji su sada pod zemljom

RIJEKA » Nakon što je Konzervatorski odjel u Rijeci uskratio suglasnost na projekt arhitekta Igora Franića za uređenje Trga pul Vele crikve na kojem je planirana prezentacija ostataka rimskih termi i ranokršćanskih mozaika, nitko ne zna ili ne želi reći kako će se taj projekt dalje razvijati.  

  Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Gordana Sobota Matejčić izdala je u postupku izdavanja lokacijske dozvole uvjete koji Franićevo rješenje praktički negiraju u cijelosti i postavljaju zahtjeve koji zvuče tehnički neizvedivi, kao na primjer da se statička konsolidacija Kosog tornja izvede bez pomicanja mozaika koji se nalaze oko njega da bi se sanirali temelji, a svemu je priložila i mišljenja nekolicine nezavisnih stručnjaka koji je u tome podupiru iz bojazni da se ne našteti baštini.



Kao jedno od neriješenih pitanja još uvijek stoji i trošna kućica na Principiju, oko čije se obnove već godinama spore arhitekt Nenad Fabijanić koji smatra da je riječ o beznačajnoj građevini i konzervatori koji misle da se radi o veoma vrijednom spomeniku. Kako saznajemo od Ivana Šarara, to će se pitanje još jednom naći pred Hrvatskim vijećem za kulturna dobra koje je o njoj već par puta raspravljalo, ali ne uvijek s istim zaključcima. U međuvremenu, Grad se bavio rješavanjem pitanja vlasništva ruševne kuće i to je pitanje gotovo u cijelosti riješeno, pa je 90 posto udjela nekretnine sada u gradskom vlasništvu.





  Od tada je prošlo pola godine, a iako je bilo govora da su se kontakti konzervatora i projektanta intenzivirali radi daljnjeg usaglašavanja projekta, nema naznaka da je to do sada urodilo ikakvim plodom. Arhitekt Igor Franić koji je tada obećao da će nas o ishodu obavijestiti kad slika o svemu bude jasnija nije ni sada mogao reći ništa novo, jer u međuvremenu ništa i nije razjašnjeno.


  Gordana Sobota Matejčić i dalje izbjegava bilo kakve izjave, iako je obećala da će se o sudbini projekta izjasniti nakon sezone godišnjih odmora koja je davno završila. Ipak, izdaleka je dala naslutiti da se zajedno s Gradom planira oformiti komisija stručnjaka koja ima iskustvo rada s mozaicima i da će njima biti prepušten konačan zaključak o mogućem načinu prezentacije nalaza koji su sada pod zemljom.


  Prema neslužbenim informacijama, uglavnom se radi o stručnjacima s istarskog područja, na čelu s dr. Ivanom Matejčićem, autorom obnove Eufrazijane u Poreču, a spominje se i sudjelovanje nekog od talijanskih eksperata za mozaike. Kad bi komisija mogla biti formirana ostaje nepoznanica, ali dosadašnji tempo ne nagovješćuje brzi rasplet situacije.



U Gradu Rijeci komentar smo potražili od pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara koji – zanimljivo – nema nikakvu informaciju o tome da bi se zajedno s Gradom trebala oformiti komisija eksperata da bi razmotrila pitanje na koji način i da li uopće otvarati mozaike.  

  Pročelnik kaže da raspolaže jedino informacijom da je Konzervatorski odjel zatražio dodatnu ekspertizu statičara vezano uz sanaciju Kosog tornja i nada se da će nakon tog odgovora napokon biti jasno kako će se projekt dalje razvijati.


  Natječaj za uređenje Trga pul Vele crikve proveden je uz sudjelovanje konzervatora i po njegovu mišljenju bilo je prilike da se pretresu sva eventualno sporna pitanja, a ako neku nejasnoću eventualno još treba razriješiti krajnji je čas da se to učini odmah, a ne da se cijela stvar razvlači godinama.



  Konzervatorima se poslovično ne žuri, Gradu koji nema novca u ovom trenutku vjerojatno i paše da projekt miruje, a Igor Franić prilično smireno prihvaća činjenicu da dvije i pol godine od zaključenja natječaja nema jasnu predodžbu što se zapravo od njega očekuje.


  – Od trenutka kada sam dobio natječaj bio sam spreman na komplikacije i malo duži put do realizacije jer mi je jasno da se radi o vrlo osjetljivom projektu u srcu Rijeke i iznimno vrijednim arheološkim nalazima. Ne znam kada, ali uvjeren sam da će projekt u konačnici doživjeti realizaciju, a pritom sam otvoren za svaku sugestiju, ali uz uvjet da se od mene ne traži nemoguće. Iako nisam upućen u detalje, odluka Konzervatorskog odjela da pozovu stručnjaci za mozaike izgleda mi razumna, jer cijenim kad netko osvijesti vlastitu nekompetenciju i odluku prepusti ekspertima.


  Smatram da je to pozitivno, a kakav god bio njihov zaključak i osobno ću inzistirati da se prije konačne izvedbe svako rješenje prethodno testira na pokusnom uzorku. To znači da se ne treba nadati ekspresnim rješenjima, ali i to da će biti zajamčena potpuna sigurnost spomenika.