Kadrovska rješenja

Konačno riješen dugogodišnji problem nedostatka kliničkih logopeda u KBC-u Rijeka

Barbara Čalušić

Patricia Orlić, Lara Pilepić i Mia Mešter diplomirale su ovog ljeta i izabrale upravo kliničku logopediju / Foto Vedran KARUZA

Patricia Orlić, Lara Pilepić i Mia Mešter diplomirale su ovog ljeta i izabrale upravo kliničku logopediju / Foto Vedran KARUZA

Osim s predškolskom i školskom djecom, klinički logopedi veći dio svog posla provode u rehabilitaciji neuroloških pacijenata i laringektomiranih pacijenata, primjerice kod rehabilitacije govora nakon moždanog udara, kao i kod ugradnje glasovne proteze kod laringektomije



RIJEKA Nakon više neuspješnih natječaja, Zavod za audiologiju i fonijatriju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka nedavno je zaposlio tri mlade logopedice i na taj način, barem kako sada izgleda, napokon riješio dugogodišnji problem nedostatka kliničkih logopeda. Lara Pilepić, Patricia Orlić i Mia Mešter diplomirale su ovog ljeta i izabrale upravo kliničku logopediju kao budući smjer svoje karijere.


Osim s predškolskom i školskom djecom, klinički logopedi veći dio svog posla provode u rehabilitaciji neuroloških pacijenata i laringektomiranih pacijenata, primjerice kod rehabilitacije govora nakon moždanog udara kao i kod ugradnje glasovne proteze kod laringektomije. Dinamika njihovog posla je zahtjevnija od one školskih logopeda pa osim teških pacijenata, podrazumijeva obilazak sva tri lokaliteta na kojima se nalaze njihovi pacijenti.


– Između ostalog, za kliničku logopediju sam se odlučila i zato što sam imala diplomski rad na tu temu. Naravno da je naš rad drugačiji nego školskih logopeda jer mi radimo s pacijentima s moždanim udarima i laringektomiranim pacijentima, ali i s djecom svih uzrasta. To podrazumijeva da tijekom dana obilazimo različite odjele, kaže Lara Pilepić koja se u svom daljenjem radu planira usmjeriti na afazije i disfagije, odnosno narušeno razumijevanje jezika i poteškoće kod gutanja koje se javlja kao posljedica moždanog udara.


Logopedica Lara Pilepić u radu s malim pacijentom / Snimio Vedran KARUZA


Logopedica Lara Pilepić u radu s malim pacijentom / Snimio Vedran KARUZA





I Mia Mešter kaže da je kliničku logopediju izabrala kao svojevrsni izazov, a smatra da posao u bolnici nudi i više mogućnosti osobnog razvoja.


– Činjenica da mogu pomoći većem spektru populacije s poteškoćama u govoru, za mene je izazov, tvrdi.


Dr. Tatjana Šepić, pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju pojašnjava kako se bolnički logopedi u svom poslu bave u prvom redu bolničkim pacijentima. Na pitanje o listama čekanja izvanbolničkih pacijenata, gdje se uglavnom nalaze djeca, Šepić kaže kako se zbog nedostatka logopeda u bolnici, lista čekanja nije ni pratila.


– Naši logopedi obavljaju individualne tretmane i dnevno mogu obraditi najviše osam pacijenata. Radimo s predškolskom djecom, no od školske djece uglavnom tretiramo samo mucanje. Naime, u školama na riječkom području zaposleno je sveukupno 16 logopeda, što nije malo, dok bismo mi za rad sa školskom djecom trebali minimalno još četiri logopeda, ističe Šepić, dodajući kako je bolnica dobila mlade stručnjakinje koje upravo zanima klinička logopedija.


Na riječkom Zavodu za audiologiju i fonijatriju puno očekuju od najavljenog osnivanja studija logopedije u Rijeci.


– Intenzivno se radi na osnivanju studija, a upravo će naš zavod biti nastavna baza. Vjerujemo da ćemo na taj način razviti dobru suradnu s budućim fakultetom, poručuje Šepić.