Studenti useljavaju

Konačno kreću radovi na neboderu HŽ-a u Prvomajskoj. Pogledajte kakvo je to ruglo

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U neboder bi studenti trebali useliti 2020., dok se početak radova predviđa za jesen iduće godine. Objekt bi prvenstveno bio namijenjen stranim studentima, pojasnila je rektorica Prijić Samaržija



RIJEKA Članovi Senata Sveučilišta u Rijeci jučer su dali suglasnost rektorici prof. dr. Snježani Prijić Samaržija za provođenje postupka javne nabave – natječaja za izradu glavnog, izvedbenog i projekta unutrašnjeg uređenja i opreme za rekonstrukciju ex građevine HŽ-a za studentski smještaj i sklapanje ugovora. Riječ je o neboderu u Prvomajskoj ulici, bivšem prenoćištu HŽ Infrastrukture koji je prije više od tri godine Sveučilištu za jednu kunu ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, s namjerom da se devastirani objekt pretvori u studentski dom.


Idejni projekt gotov


Navodeći kako je idejni projekt za budući studentski dom gotov, rektorica ističe kako je procijenjena vrijednost nabave za izradu projekta milijun i pol kuna, a investicija je predviđena sredstvima državnog proračuna.


– Novim rješenjem zadržava se funkcionalna podjela i to na način da se u manjem objektu, prostoru bivše ambulante, predviđa restoran studentske prehrane, dok se u većem gabaritu, odnosno samom neboderu, smještaju smještajni kapaciteti studentskog doma. Taj bi objekt prvenstveno bio namijenjen stranim studentima, kojima bismo uz studij ponudili i smještaj – pojašnjava rektorica.







Bude li sve išlo prema planu, u neboder u Prvomajskoj ulici studenti bi trebali useliti 2020. godine, dok se početak radova predviđa za jesen iduće godine. U planu je da će na 15 katova nebodera biti 392 ležaja, u 56 apartmana i 224 sobe, od čega 112 jednokrevetnih i 112 dvokrevetnih. Uz studentski restoran, predviđen je i društveni prostor s manjim ugostiteljskim sadržajem na posljednjoj etaži nebodera.


Studentski krediti


Uz suglasnost za provođenje javne nabave za potrebe rekonstrukcije nebodera u Prvomajskoj, članovi Senata usuglasili su se i o raspisivanju novog natječaja za studentske kredite koji se dodjeljuju za potrebe troškova života ili školarina te je donesena odluka o raspisivanju natječaja za sredstva za stipendije i financijske pomoći iz programa Solidarnost, Fonda »Aleksandar Abramov«.





– Fond ove godine raspolaže većim sredstvima, a riječ je o 300 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima koja se prikupljaju od samih studenata, kroz upisnine, a služe za pomoć studentima slabijeg ekonomskog statusa. Novost je da ove godine sredstva Fonda, uz redovne, mogu koristiti i izvanredni studenti, a 250 tisuća kuna rasporedit će se za dodjelu stipendija i financijskih pomoći studentima, dok će se 40 tisuća kuna osigurati za opravdane zamolbe studenata koje zatekne izvanredna situacija nakon natječajnog roka – pojašnjava rektorica.


Jučer je održana i tematska točka u okviru koje je gošća Senata bila ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. Jasmina Havranek koja je održala prezentaciju o osiguravanju kvalitete i nacrtu prijedloga Zakona o postupcima vrednovanja kvalitete visokih učilišta i znanstvenih organizacija.