Međunarodna konferencija

Kompleks Benčić bit će najveći obnovljeni kompleks industrijske baštine u Hrvatskoj

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Biserka Dumbović Bilušić izdvojila je Rijeku kao pozitivan primjer revitalizacije industrijske baštine budući da je, kazala je, "kompleks Benčić najsloženiji i najzahtjevniji projekt u tom smislu, koji se u Hrvatskoj dogodio proteklih desetljeća". 



RIJEKA “Obnova industrijskog nasljeđa” naziv je 8. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini koja je otvorena na Građevinskom fakultetu u Rijeci, a koju organiziraju Udruga Pro Torpedo i Građevinski fakultet.


Biserka Dumbović Bilušić, koja je govorila kao predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na otvorenju je istaknula kako je industrijska baština svojevrsna prepoznatljivost Rijeke, te kako je za obnovu tih velikih kompleksa potrebno što više koristiti sredstva iz EU fondova, budući da njihova obnova zahtijeva stvarno velika ulaganja koja premašuju kapacitete lokalnih proračuna.


Rijeku je Dumbović Bilušić izdvojila kao pozitivan primjer revitalizacije industrijske baštine budući da je “kompleks Benčić najsloženiji i najzahtjevniji projekt u tom smislu, koji se u Hrvatskoj dogodio proteklih desetljeća.”




– Nadamo se da će to biti podstrek ostalim gradovima da i oni iznađu inovativne načine za obnovu svoje industrijske baštine kao što je to učinila Rijeka, rekla je Dumbović Bilušić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako, kada se govori o industrijskoj baštini, nije više glavna tema što i kako napraviti, već smo, kaže, “ovaj puta na samom kraju projekta kojim ćemo jedan od najvažnijih kompleksa industrijske baštine staviti u funkciju.


– Riječ je naravno o bivšoj tvornici Benčić, a bilo bi ispravnije zvati je bivša Tvornica šećera, čijom je izgradnjom barokne palače 1752. započela industrijalizacija Rijeke.


Krenuli su radovi na njenoj obnovi, a kroz godinu dana bit će obnovljene i druge zgrade unutar kompleksa.


Time će kompleks Benčić biti najveći obnovljeni kompleks industrijske baštine u Hrvatskoj, zaključio je Obersnel.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija kazala je da su industrijska baština i Rijeka neodvojivi pojmovi, što je prepoznato i unutar projekta Rijeka 2020.


Velid Đekić, predsjednik Udruge PRO TORPEDO kazao je da na konferenciji sudjeluje stotinjak stručnjaka iz 29 zemalja uključujući i Hrvatsku, bit će obuhvaćen cijeli spektar tema, teme su raznolike, a u prvom planu je obnova industrijske baštine, što je, kaže, goruća tema u cijelom svijetu, stoga će biti zanimljivo čuti iskustva drugih.