Prosvjed zbog Marišćine

Komadina im pružao ruku, ali nije dobro prošao: ‘Truješ nam djecu, zatvori Marišćinu!’

Biljana Savić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

– Znate da je Općina Viškovo izglasala lokaciju, a PGŽ nije odabrala ni tehnologiju. Meni je drago da vi od Županije očekujete da rješava probleme, mi to uvijek rado i činimo, ali nemamo čarobni štapić, uprava Ekoplusa to treba riješiti, kazao je župan. 



RIJEKA – »Ubojico, truješ našu djecu, ubojico naše djece«, vikala je županu Zlatku Komadini Mirjana Martinović, članica Udruge eko stožera Marišćina koja se s nekolicinom građana Marčelja okupila jutros ispred zgrade Transadrije uoči početka tematske sjednice Skupštine Primorsko-goranske županije o Marišćini. Komadina je na ulasku u zgradu Transadrije gdje su ga čekali prosvjednici, pružao ruku u namjeri rukovanja s prosvjednicima, a oni su vikali da im ne treba ruka nego rješenje , odnosno zatvaranje Marišćine.


– Znate da je Općina Viškovo izglasala lokaciju, a PGŽ nije odabrala ni tehnologiju. Meni je drago da vi od Županije očekujete da rješava probleme, mi to uvijek rado i činimo, ali nemamo čarobni štapić, uprava Ekoplusa to treba riješiti, kazao je župan i dodao da će na današnjoj skupštini opet o tome raspravljati u cilju iznalaženja rješenja. 


Uoči skupštine novinarima su se obratili i MOST-ovci koji također traže hitno zatvaranje Marišćine sve dok dok jedinice lokalne samouprave koje koriste taj centar ne budu sposobne organizirati odvojeno prikupljanje otpada.




– Ustavom je zajamčeno pravo svakog čovjeka na zdravlje, kvaliteta života stanovnika Općine Viškovo definitivno je narušena i odavno je trebalo poduzeti hitne korake za rješavanje problema Marišćine, kazala je županijska vijećnica i saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić. Ekološki aktivist iz redova MOST-a Josip Katalinić istaknuo je da je građanima Viškova nakon šest godina političkog eksperimentiranja s njima dosta, da žele konkretna rješenja, a ne »kamilicu« koju im servira PGŽ.


– Tražimo da se Marišćina zatvori dok se ne pronađe korisnik RDF-a, goriva iz otpada, jedinog proizvoda Marišćine te dok sve općine i gradovi s područja županije ne uspostave sortirnice i kompostane. Tražimo da Primorsko-goranska županija pomogne općinama i gradovima u tome s po 10 milijuna kuna godišnje, dok one ne pokrenu u potpunosti taj sustav, da se u prostorne planove županije ucrtaju lokacije sortirnica i kompostana.


Tražimo i smjenu uprave Ekoplusa, jer je pokazala da ne zna riješiti problem, rekao je Katalinić dok je saborski zastupnik MOST-a Slaven Dobrović poručio da treba pozvati na odgovornost onih koji su doveli do ove razine problema, od idejnih tvoraca do realizatora sustava ŽCGO Marišćina, i to, kako je naglasio, posebno onih koji su cijelo vrijeme izloženi kritikama, argumentiranim alternativama, revizijama ali su ustrajali na postojećem pogrešnom ustavu.


– Rješenje problema je u hitnom uvođenju odvojenog prikupljanja otpada, posebno biootpada i vrtnog otpada te stavljanje u funkciju reciklažnih dvorišta ne samo u Rijeci nego u svim općinama i gradovima. Prozvod Marišćine bi na tako bio više sekundarna sirovina a mnogo manje gorivo iz otpada, a tako bi nestao i smrad, poručio je Dobrović.