Redoviti press kolegij župana

Komadina i Peršić-Živadinov zadovoljni predsezonom: Kvarner zabilježio najbolje rezultate od 1990.

Tihana Tomičić

Foto Ivica TOMIĆ

Foto Ivica TOMIĆ

To nam je jako važno, jer sve uspješne turističke zemlje dobar dio prometa baziraju na svom domaćem stanovništvu. U ovoj godini bilježimo čak 15 posto više dolazaka, te 12 posto više noćenja domaćih turista nego prošle godine, kazala je direktorica TZ Kvarnera



RIJEKA  Redoviti press kolegij župana Zlatka Komadine obilježen je optimističnim turističkim rezultatima – oni su u prvih šest mjeseci na Kvarneru za 8 posto bolji nego prošle godine po dolascima, i 5 posto po noćenjima, a čak 30 posto bolji nego prije pet godina.


– Izuzetno smo zadovoljni, ovo su najbolji rezultati otkako je samostalne Hrvatske, kazali su župan Komadina i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov.


Posebno veseli velik rast broja domaćih gostiju:


– To nam je jako važno, jer sve uspješne turističke zemlje dobar dio prometa baziraju na svom domaćem stanovništvu. U ovoj godini bilježimo čak 15 posto više dolazaka, te 12 posto više noćenja domaćih turista nego prošle godine, kazala je direktorica.


I dalje po prometu prednjače Opatija i Krk, ali dobre rezultate ima i Gorski kotar – rast od 3 posto u broju noćenja, što je rezultat, kako kažu, ulaganja u biciklističke staze, šetnice i druge sadržaje. Njemački gosti ostaju najstabilniji i najvjerniji, Slovenaca je 9 posto više nego lani, Talijana 5 posto itd., a raste i broj tradicionalnih predsezonskih gostiju iz Britanije, Švedske i drugih zemalja za koje sada postoje redovite avio linije.


Najavljeno je i da se danas u Malinskoj otvara prvi integrirani hotel na Kvarneru – riječ je o više privatnih iznajmljivača koji zajedno nude »hotelski« sadržaj, dakle zajednički bazen, recepciju, restoran itd., što je novina u hrvatskom turizmu.