Županija nastavlja borbu za sigurnost pogona Dine Petrokemije

Komadina: Uprava Dine mora nam dozvoliti da platimo odvoz klora i drugih kemikalija

Tihana Tomičić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Dina Petrokemija bit će posebna točna dnevnog reda Županijske skupštine na sjednici 26. ožujka gdje će biti pozvani svi akteri toga slučaja, a već ovog četvrtka sastat će se županijski Stožer za zaštitu i spašavanje zajedno s predstavnicima klubova političkih stranaka, koji će razmotriti eventualne opasnosti s obzirom na činjenicu da je Dina praktički napuštena i bez adekvatne kontrole



RIJEKA – Dina Petrokemija bit će posebna točna dnevnog reda Županijske skupštine na sjednici 26. ožujka gdje će biti pozvani svi akteri toga slučaja, a već ovog četvrtka sastat će se županijski Stožer za zaštitu i spašavanje zajedno s predstavnicima klubova političkih stranaka, koji će razmotriti eventualne opasnosti s obzirom na činjenicu da je Dina praktički napuštena i bez adekvatne kontrole. 


Objavio je to na redovitom press kolegiju župan Zlatko Komadina komentirajući prošlotjednu sjednicu Skupštine, gdje je tema Dine dominirala. I ovoga puta prozvao je Upravu Dine, rekavši da je tvrtka privatna i da ni županija ni država zapravo ne mogu intervenirati bez poziva same Uprave.


– Mi nismo toliko siromašna županija da ne bismo mogli platiti odvoz opasnih kemikalija, u prvom redu klora, iz tih pogona. No, ne možemo sami doći u pogon koji je privatno vlasništvo – rekao je Komadina.




– Problem Dine u prvom redu su nerješeni vlasnički odnosi. Ja sam pisao svim ministarstvima, nudio pomoć, ali nitko ne želi ući tamo na svoju ruku, to bi bilo kršenje zakona. Dina je definitivno bez adekvatnog nadzora, no evo zadnji nalaz inspekcije od 25. veljače kaže da je situacija pod kontrolom. Mi ćemo nastaviti koordinirati i skretati pozornost, ali zna se što je čija odgovornost – rekao je župan. 


Po njemu, stečaj bi možda bio najbolje rješenje (sad je u tijeku predstečajni postupak), a i podsjetio je da je bio pobornik ideje da se dio zemljišta proda HEP-u već sada za gradnju LNG terminala, jer bi time barem bile isplaćene plaće zaposlenih, pa bi se oni vratili čuvati potrojenja, ali ministarstva su bila protiv, uz objašnjenje da se zemljište ne može prodavati dok konkretan investitor ne iskaže interes za projekt.


– Dina još nije toliko zahrđala da ne bi mogla raditi. Zato se slučaj mora hitno razriješiti. Dina ipak nije samo staro željezo – zaključio je. 


Komadina je izvijestio i da je sudjelovao na raspravi Instituta za javne financije, koju je organizirala Istarska županija, na temu lokalne samouprave. 


– Definitivno se pokazalo da je samouprava u Hrvatskoj opravdala svoje postojanje, uvijek je efikasnija od državne uprave, a i nema toliko zaposlenih kao državna uprava već daleko manje. Kad je riječ o zdravstvu, pogledajte otkako su zdravstvene ustanove pod nama, sve su u plusu; slično je i sa pomorskim dobrom, školama itd. Na pomorskom dobru u trajektnim lukama gradimo više nego se gradilo od vremena Austro-ugarske do danas, itd. – rekao je Komadina.


Prenio je zaključak spomenutog skupa, koji kaže: samoupravu treba fiskalno ojačati, ali brojčano smanjiti.


– U tome se slaže lijevi centar i struka, ali desnica ne. Evo vidimo HDZ je protiv smanjivanja broja županija, a mi smo za regije, onih 4-5 plus eventualno Istra, Dubrovnik i Međimurje – rekao je župan.


Na pitanje zašto to forsira kad njegova SDP-ova Vlada takvu reformu nije provela, a mogla je, Komadina kaže da Vlada to nije mogla, baš jer još nema političkog konsenzusa, a osim toga čak je i bogatoj Danskoj za to trebalo 6-7 godina, pa će najmanje toliko trebati i Hrvatskoj kad proces krene.


– Nismo protiv solidarnosti, ali ako znamo da PGŽ uplaćuje godišnje oko 800 milijuna kuna više u državni proračun, nego joj se vraća, tada je jasno da su promjene potrebne – rekao je Komadina. Nastavit će govoriti o tome sve dok neki nacionalni tjednici budu nastavili pisati gluposti o županijama, pojasnio je na kraju.