Pogone obilaze radnici koji plaće nisu dobili 30 mjeseci

Komadina: U Dini Petrokemiji povećan je rizik jer nema stalnog nadzora

Hina

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Stanje u Dini Petrokemiji bilo je jedna od tema današnje sjednice Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Dina je u predstečajnoj nagodbi, pogoni stoje, a u spremnicima je uskladištena velika količina kemikalija, među kojima i opasni klor



RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u četvrtak da se, prema izvješću struke i Uprave, sigurnosno stanje u Dini Petrokemiji nije promijenilo posljednjih šest mjeseci, ali da je rizik veći zato što nema stalnog nadzora nad svim elementima u samome postrojenju.


 Stanje u Dini Petrokemiji bilo je jedna od tema današnje sjednice Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Dina je u predstečajnoj nagodbi, pogoni stoje, a u spremnicima je uskladištena velika količina kemikalija, među kojima i opasni klor. Stalnog nadzora nema nego, kako je rekao predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti, pogone dva puta na dan obilaze radnici, koji plaće nisu primili već 30 mjeseci, i oni o stanju izvješćuju Upravu.


 Komadina je nakon sjednice Stožera rekao da će Županijska skupština održati tematsku sjednicu o tome 26. ožujka i tada će biti izneseni konkretni prijedlozi jer se u međuvremenu očekuju neki rezultati predstečajne nagodbe.




 Županijski stožer će ponovno državnim institucijama i mjerodavnim ministarstvima uputiti zahtjev da se u rješavanje sigurnosnog problema Dine uključi i državni Stožer za zaštitu i spašavanje jer je ovo i problem Republike Hrvatske, rekao je zamjenik župana Boras Mandić.


 Predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti rekao je da je Dina već dvije godine u postupku predstečajne nagodbe i da se problem mora riješiti u ovom mjesecu, ili završetkom predstečajne nagodbe ili stečajem.


 Rekao je da je vjerovnik Hypo banka raspisala tender za prodaju dugovanja Dioki Grupe, kojoj pripada i Dina, te da bi tako vlasnik dugovanja mogao postati neki drugi subjekt. Dva moguća ulagača iskazala su zanimanje, pa se nadamo da će dati i svoje ponude, naglasio je Giacometti.


 Na pitanje što ako tender ne uspije i ne bude ponuda, odgovorio je da Uprava tada može povući zahtjev za predstečajnu nagodbu i onda bi se mogao pokrenuti stečaj Dine. A ako bi došlo do stečaja, zbrinjavanje kemikalija neće biti više u ingerenciji županije, nego Ministarstva zaštite okoliša, rekao je.


 Giacometti je još kazao da sada u Dini nema izravne mogućnosti za havariju i da smatra da su do 26. ožujka, kada će biti održana sjednica Županisjke skupštine o toj temi, postrojenja sigurna. Rekao je da je županija iskazala zanimanje za zbrinjavanje klora te da će, ako u konačnici stečaj ne bude prihvaćen, zatražiti od županije da pomogne u njegovu zbrinjavanju.

 Zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je da je problem Dine gospodarski, socijalni, ekološki i sigurnosni te je apelirao na mjerodavne da se on što prije riješi. Potvrdio je da je županija pripravna zbrinuti klor, dodavši da je od policije i vatrogasaca zatraženo da povećaju pripravnost i nadzor na tom području.