Župan pisao Oreškoviću

Komadina: Jamstvo možda dobro za Petrokemiju, ali štetno za Jadran i turizam; Jovanović poručio Mostu i HDZ-u: Maknite prste s Jadrana

Tihana Tomičić

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Komadina traži od premijera da ne prihvati Panenićev zahtjev, a Jovanović misli da su Butković i Panenić namjerno inscenirali slučaj 



RIJEKA  Župan Zlatko Komadina uputio je dopis tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem ga poziva da ne prihvati Panenićev prijedlog da se dionice crikveničkog Jadrana upotrijebe kao zalog za likvidnost Petrokemije Kutina.


– Taj bi prijedlog možda bio pozitivan za Petrokemiju, ali bi bio štetan za Jadran, turizam crikveničkog kraja i turističko gospodarstvo PGŽ. Da se dionice koriste kao zalog kreditog zaduženja Jadrana, osigurao bi se potrebni kapital za nova ulaganja, što je opravdano. Ovako se Jadran neopravdano i dugoročno opterećuje, onemogućuje se privatizacija, dokapitalizacija i pronalaženje strateškog partnera, što ugrožava mogućnost oporavka Jadrana – piše Komadina.


Pita se i zašto, ako je spašavanje Petrokemije opravdano, a što je nesporno, nisu osigurana državna jamstva. »Možemo samo nagađati da je razlog izbjegavanje povećanja javnog duga. No, vjerujemo da vlada može pronaći drugačije i kvalitetnije rješenje za spas Petrokemije od ovoga »brigo moja pređi na drugoga«, kaže u dopisu primorsko-goranski župan.




Priopćenjem se obratila i gradonačelnica Kraljevice i kandidatkinja na listi Narodne koalicije Nada Turina-Đurić: »Smatramo Petrokemiju izuzetno važnom industrijom zbog njene izvozne orijentacije i važnosti za hrvatsku poljoprivredu. Neuspjeh je aktualne Vlade i ministra gospodarstva Panenića što u proteklom periodu nije pronađen strateški partner za Petrokemiju. Spas za Petrokemiju  je pronalazak strateškog partnera, prodaja državnog udjela i osiguravanje povoljne cijene energenata za daljnji rad. No, ništa po tom pitanju nije učinjeno.  Sada se, pred izbore, želi ugasiti požar na najgori mogući način, a to je da se stratešku tvrtku jedne regije, spašava žrtvovanjem strateškog poduzeća druge regije, u ovom slučaju Jadrana Crikvenica, po sistemu što dalje od moje izborne jedinice«.


Turina-Đurić komentira i činjenicu da je HDZ-ov ministar i kandidat na izborima Oleg Butković stao u obranu Jadrana: »Butković se pohitao javno suprotstaviti  takvom prijedlogu iako sjedi u istoj Vladi s ministrom Tomislavom Panenićem i suodlučuje o takvim prijedlozima, kao što je sudjelovao u nečinjenju Vlade u problemu Petrokemije. Zato, ostavite Jadran na miru jer je to poduzeće koje se konačno osovilo na noge u vrijeme Kukuriku vlade, a koliko je Petrokemija važna za našu poljoprivredu, toliko je Jadran važan za turizam naše regije, i zato, ča bi rekli naši Gromičani „Dečki, ne igrajte se!«. Nađite ispravno i pravedno rješenje ili jednostavno nemojte ništa raditi i tako ste Vlada u ostavci, bit će manje štete«, kazala je u priopćenju, te ponovila na susretu s novinarima na Korzu u Rijeci.


Na koncu, oglasio se i prvoplasirani na listi Narodne koalicije u 8. jedinici Željko Jovanović, koji je objavom na Facebooku optužio HDZ-i Most da su zajedno pridonijeli ovakvoj situaciji.



Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, izjavio je u petak nakon sjednice Vlade da se dionički udjel države u crikveničkom Jadranu neće prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije za vraćanje duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u te da bi odluku o tome Vlada mogla donijeti idući tjedan.


Država je većinski vlasnik crikveničke hotelsko-turističke tvrtke Jadran, u kojem ima oko 80 posto dionica i kojeg je više puta pokušavala privatizirati ili prodati. Jadran je nakon višegodišnje agonije i velikih dugovanja završio u stečaju, koji je uspješno završen, pa je počeo ulagati u obnovu objekata. (Hina)



No, iako je HDZ-ov Oleg Butković u nedjelju izjavio da će se i on i drugi članovi tehničke vlade iz redova HDZ-a usprotiviti Panenićevu prijedlogu i spriječiti da se uspješni Jadran »troši« za gubitaša Petrokemiju, Jovanović u vrlo neobičnoj izjavi piše da smatra da je cijela priča možda fabricirana kako bi Butković mogao ispasti »spasitelj«:


– Ovaj pokušaj da se hotelijerska tvrtka koja je pred samo tri godine nakon 20-godišnje agonije izašla iz stečaja uz pomoć Vlade Zorana Milanovića i započela svoj ubrzani razvoj, založi i zaustavi taj razvoj, ali i razvoj cijele Crikvenice, samo je dokaz da je jedini kontinuitet ove vlade eksperiment. Pomoći Petrokemiji koja tone u sve dublje probleme treba, ali upravo na primjeru Jadrana je Vlada Zorana Milanovića pokazala kako se to radi, a to svakako nije zaustavljanje razvoja jedne cijele destinacije da bi se pomoglo drugoj s neizvjesnim ishodom, jer to nije rješenje problema za Petrokemiju nego kupovanje vremena. Ne bih se čudio da je zapravo Butković nagovorio svog kolegu Panenića na ovu ludost samo da pokuša poentirati na njoj. Nadam se da to građani vide – napisao je Jovanović.


Na naš dodatni upit da pojasni što misli pod time da je Butković možda svjesno i namjerno nagovorio Panenića na ovakvo loše rješenje za Jadran, rekao nam je:


– Neka maknu prste od Jadrana i jedan i drugi. Dosta je njihovih eksperimenata, dosta je lažnih Mostovih i HDZ-ovih mesija i kvazispasitelja! Nemam što drugo dodati, rekao je Jovanović.