Sjednica županijske skupštine

Komadina: Cijena odlaganja otpada za kućanstva ostaje ista u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji

Tihana Tomičić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – Cijene odlaganja otpada za kućanstva bit će iste za sve gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji, kako je i bilo najavljeno, sve dok sam ja predsjednik Skupštine Ekoplusa, rekao je župan Zlatko Komadina na sjednici Županijske skupštine, odgovarajući na aktualnom satu na pitanja vijećnika o tome da li je Općina Viškovo iskočila iz te sheme, uskrativši suglasnost na predloženu cijenu.


Odgovarajući na to pitanje, Komadina je najavio da se međutim planira povući s te dužnosti, jer je CZGO Marišćina profunkcinirala i više nije potrebno da predstavnik Županije vodi to tijelo, a po njemu naslijedit ga treba upravo načelnica Općine Viškovo Sanja Udović. Po njemu, Općina Viškovo ima pravo ubirati i pravični udio komunalne naknade za Marišćinu, jer ipak su oni »domaćini«


– Čudim se našim načelnicima koje je Marišćina sad odjednom »iznenadila«, a gradi se 15 godina. Pa znali su što slijedi po otvorenju, kao što znaju i koje su im obaveze oko transfer stanica i drugih dijelova projekta. Sad se čude da nemaju novaca za projekt koji traje 15 godina. Nije baš u redu da se prave blesavi, rekao je Komadina.




Načelnica općine Sanja Udović rekla nam je da u tekstu koji je objavljen u medijima na tu temu ona uopće ne govori o cijeni prihvata otpada na Marišćini, »te je jasno da očito gospodin Dinko Beaković ne razumje tematiku o kojoj sam govorila«.


Inače, na sjednici Skupštine svi vijećnici složili su se oko naknada za rad političkih stranaka u regionalnom parlamentu, složili su se oko naknada za same vijećnike koji dobivaju od 1.500 do 1.800 kuna mjesečno, a složili su se i oko podjele mjesta u skupštinskim odborima prema postotku dobivenom na izborima, i na glasanju o tim točkama podigle su se jednoglasno sve ruke u Skupštini, njih 43.


Ali zato se na glasanju o izvršenju proračuna, radu župana i formiranju jednog od niza upravnih vijeća županijskih ustanova Skupština podijelila, i to u novom omjeru: na svim točkama koje se tiču podrške županu Zlatku Komadini i njegovoj izvršnoj vlasti, uz SDP-ovu koaliciju koja broji 23 glasa, ruku je digao i nezavisni Hrvoje Burić, koji se time čini se trajno svrstao uz vladajuće. Nakon što su ga u Rijeci napustili Josip Kukuljan, Marinko Koljanin i Morana Jokić, odlučio je podržati župana Komadinu i, dapače, pohvalio strukturu i izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci godine, te praktički najavio da će biti i presudna ruka za izglasavanje proračuna za 2018. godinu.


Nakon sjednice Burić nije htio davati dodatne izjave, ali je sada jasno da je upravo on taj koji drži većinu za SDP u Skupštini.