Maškarani rally

Kolona puknutih oktanaca: Osmo izdanje živopisne utrke od Viškova do opatijske Slatine

Andrej Petrak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Kolona puknutih oktanaca Sudjelovalo je 30-ak vozila sa stotinjak članova posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije na ruti Viškovo – Kastav – Matulji – Opatija. Hrvatsko-slovenski tim rutu je prošao na traktoru ralici, ekipa »'Ko to tamo peva« u kombiju »I tata bi sine«, no bili su tu i pokemoni, ghostbustersi, catmobile, grupa TNT, talliban express...



VIŠKOVO Tridesetak šarenih vozila sa stotinjak članova posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije okupilo se na parkiralištu Milihovo u Viškovu, na startu Rallyja maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija. Poznati kao ljubitelji i redoviti sudionici kulturnih manifestacija, karnevala i maškara, sportski zanesenjaci riječkog autokluba Ri autosport osmu godinu zaredom organizirali su ovu međunarodnu karnevalsku, turističku i sportsku manifestaciju što spaja dva grada i dvije općine: Viškovo, Kastav, Matulje i Opatiju.


»I tata bi sine« 


Posjetitelji su i ovog puta mogli uživati u nemotarijama puknutih maškaranih posada. Jedan veliki »vau« na samom startu zaslužila je hrvatsko-slovenska ekipa za čišćenje ceste. Posada iz Ilirske Bistrice i Rupe cijeli je rally odvozila u traktoru ralici, pod maskom s jasnim i znakovitim nazivom »Granica bez meje«. Firmom Krstić va Opatiju uputila se ekipa »’Ko to tamo peva«.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





U velikom bijelom starom kombiju natiskala se cijela galerija poznatih likova iz ovog kultnog filma, uz već legendarnu poruku: »I tata bi, sine«. Rutu od Viškova do Opatije odvozili su i pokemoni, ghostbustersi, catmobile, grupa TNT, jedan talliban express, čak i jedan kiki bomboni cinquecento te veliki crni batmobil s posadom sastavljenom od Batmana, Batwoman i Enigme. Ekipa Vriskaaaj najavljivala je Atomik harmonik maškarano ludilo, što će biti održano, a kad nego baš »30. veljače va dome pul Rubeš na 6 jutro«. Živi bili pa vidjeli!


Ispit spretnosti 


Nakon polaska iz Viškova, kolona maskiranih i šarenih prometala na dva, četiri i više kotača prvu štaciju imala je na središnjem kastavskom trgu Matka Laginje. Atraktivni oktanci preko Frlanije potom su stigli do škole u centru Matulja. Ondje su odradili ispit spretnosti pa se uputili prema konačnom odredištu i cilju na opatijskoj Slatini, gdje je održano završno proglašenje s brojnim nagradama za sportske rezultate i maškarane dojmove. Sve u svemu, još jedan punuti oktanski dan na kotačima obogatio je pusne programe na Kvarneru. Pokrovitelji manifestacije su Primorsko-goranska županija, općine Viškovo i Matulji te gradovi Kastav i Opatija, dok supokroviteljstvo pripada njihovim turističkim zajednicama. Osiguravatelj je riječko Croatia osiguranje, mjeritelji vremena Adriatic timing, a partneri Autocentar Marinići i Rivijera Opatija. Medijski partneri su Novi list, Poduckun.net, Automania.hr, Automanija.com i Riautosport.hr.