Nova predsjednica pozvala na zajedništvo u rješavanju krize

Kolinda pozvala za stol Milanovića i Karamarka, Milanović još nije ni čestitao

Tihana Tomičić

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

– Ne može se vječito pravdati taj nerad i bešćutnost Vlade, uostalom Milanović je gladnima bio poručio da ne znaju kako jesti, ne može nas vječito strašiti utvarama. HDZ se promijenio. Jeste li u ove dvije godine otkako je Karamarko na čelu stranke čuli za neku koruptivnu aferu? Niste! – kazala je nova predsjednica



RIJEKA –  Doista, bit ću predsjednica svih građana, ne samo jedne stranke ili grupe – izjavila je za HTV novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te najavila je da želi zajedništvo svih u rješavanju teške gospodarske krize pa je pozvala da za isti stol sjednu ona, premijer Zoran Milanović i šef oporbe Tomislav Karamarko. No, i dalje je razočarana što je premijer još dosad nije ni nazvao niti čestitao.


– Zemlja je previše podijeljena, previše se govori o ideologijama, a premalo o teškom gospodarskom i socijalnom stanju. I iz EK su nam poručili da smo na rubu bankrota, a ja mislim da jedino zajedno možemo raditi, da moramo udružiti znanje, iskustvo i pamet. Vjerujem u unutarnji kapacitet Hrvatske. Želim sjesti za isti stol s premijerom Milanovićem, ali i svim drugim političkim snagama i da nađemo rješenja. Ne vjerujem u grčki scenarij, ali ova situacija iziskuje ozbiljnost, da se prijeđe preko vlastitog ega i osjećaja dominacije – kazala je, odgovarajući na pitanje o suradnji s premijerom, te najavila da će joj jedan od prvih poteza biti i sazivanje konferencije na kojoj će zajedno sa sindikatima i ostalim socijalnim partnerima progovoriti o nezaposlenosti u Hrvatskoj. 


Sa Tomislavom Karamarkom imam izvrsne odnose, rekla je, jer se slažemo da Hrvatska treba biti i tržišno i socijalno gospodarstvo. 





– Tek kad sam danas izašla iz stana i kad su me dočekali novinari s pozdravom »dobar dan, predsjednice«, sinulo mi je da to sada doista i jesam – izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.



– Voljela bi da Zoran Milanović shvati da su interesi države ispred bilo kojeg osobnog interesa. Ja sam njemu među prvima čestitala kad je postao premijer – kazala je. 


Na pitanje da komentira Milanovićeve izjave o tome da je HDZ »hajdučija« i »kriminalna zadruga«, to je ocijenila već viđenim, plašenjem naroda u stilu 90-ih godina kad je HDZ nazivan strankom opasnih namjera.


– Ne može se vječito pravdati taj nerad i bešćutnost Vlade, uostalom Milanović je gladnima bio poručio da ne znaju kako jesti, ne može nas vječito strašiti utvarama. HDZ se promijenio. Jeste li u ove dvije godine otkako je Karamarko na čelu stranke čuli za neku koruptivnu aferu? Niste! – kazala je nova predsjednica. Takvom retorikom premijer vrijeđa velik dio građana koji su na ovim izborima poručili političarima da stanu s obje noge na zemlju, i da se ne bave sobom nego stvarnim problemima. 


– Da ne možete prijeći preko svog ega, pa ja to ne mogu zamisliti – ponavljala je Grabar-Kitarović, čudeći se da je premijer nije nazvao. 


Za razliku od njega, rekla je, Ivo Josipović je nazvao i čestitao još prije nego je u svom stožeru održao govor u nedjelju navečer. 


– To je jedna lijepa, državnička gesta, i cijenit ću svaki savjet Ive Josipovića, kao i želje koje bude izrazio nakon moje inauguracije – kazala je.


Kolinda Grabar-Kitarović prije tog dana će zamrznuti svoje članstvo u HDZ-u, kako Ustav nalaže. Prvi državnički posjet imat će, kako je najavila, vjerojatno u BiH zbog bliskosti odnosa i zaštite hrvatskog naroda, no ocijenila je da za nju Hrvatska nije Balkan. Oprostite, za mene je Hrvatska mediteranska i srednjeeuropska zemlja, kazala je. 


Komentirajući izjave Vesne Pusić, koja joj je poručila da će svoju nacionalističku retoriku morati zamijeniti građanskom, kazala je da joj je nejasno da jedna ministrica drži lekcije i patronizira izabranoj predsjednici Republike. Vjerujem u suradnju, ne očekujem lekcije, a moja retorika nije nacionalistička nego domoljubna. To znači da se ponosimo onim što imamo, ali da ne mislimo da smo bolji od drugih. 


Vi ste 24. predsjednica u suvremenom svijetu, mislite li da će to biti dobro za Hrvatsku, pitao ju je HTV-ov novinar Goran Rotim, a ona odgovorila:


– Pa naravno da će to za Hrvatsku biti dobro – kazala je, te najavila da će se sada, kad je kampanja završila, boriti i za prava žena. To dosad nisam spominjala da se ispadnem da jadikujem o bilo čemu, ali žene su i dalje diskriminirane u Hrvatskoj, najčešće na radnom mjestu.


– Ja sam često glavom probijala taj stakleni strop – bila sam prva ministrica vanjskih poslova u Hrvatskoj, prva veleposlanica u SAD-u, prva pomoćnica glavnoj tajnika NATO-a i sad sam prva predsjednica