'Fokus na celijakiji'

Kod 1.500 prvašića nema celijakije

Barbara Čalušić

Za oboljele važna je bezglutenska prehrana / Snimio Vedran KARUZA

Za oboljele važna je bezglutenska prehrana / Snimio Vedran KARUZA

Od rujna do veljače ove godine na celijakiju smo testirali 1.500 djece prvih razreda osnovnih škola. Pritom smo pokušali doći do sve djece na otocima i u Gorskom kotaru, no zanimljivo je da nismo otkrili niti jedan novi slučaj celijakije. Otkrili smo tek deset slučajeva insuficijencije imunoglobulina iz koje se ponekad može razviti celijakija, kazala je Milinović



RIJEKA „Fokus na celijakiji – Inovativne zdravstvene usluge usmjerene na pacijente – prednosti uspostavljanja uske srednjoeuropske mreže u zdravstvenoj skrbi pacijenata oboljelih od celijakije“ puni je naslov projekta u kojem od 2014. godine sudjeluju Klinika za pedijatriju KBC-a Rijeka, Udruge za celijakiju PGŽ-a i PGŽ.


“Fokus na celijakiji” sufinancira se sredstvima EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Središnja Europa 2014. — 2020., a osim tri partnera iz Hrvatske, uključuje još devet partnera iz Slovenije, Mađarske, Italije i Njemačke.


Kako je na jučerašnjem predstavljanju dosadašnjih rezultata kazala Alemka Mirkov, voditeljica projekta za PGŽ, početak projekta označio je evidentiranje svih pacijenata s celijakijom nakon čega su izrađeni upitnici da bi se nakon toga krenulo na izradu novih alata.




U projekt je od prvog dana uključena Udruga za celijakiju PGŽ-a čija predsjednica Marina Milinović ističe da je ovo prvi put da je Udruga uključena u projekt.


– Od rujna do veljače ove godine na celijakiju smo testirali 1.500 djece prvih razreda osnovnih škola. Pritom smo pokušali doći do sve djece na otocima i u Gorskom kotaru, no zanimljivo je da nismo otkrili niti jedan novi slučaj celijakije. Otkrili smo tek deset slučajeva insuficijencije imunoglobulina iz koje se ponekad može razviti celijakija, kazala je Milinović koja je dodala kako oboljeli imaju pravo na dio bezglutenske prehrane na teret HZZO-a, no i dalje je prehrana oboljelog 10 puta skuplja od glutenske.


Dr. Kristina Baraba Dekanić i prof. dr. Goran Palčevski, liječnici Klinike za pedijatriju, kao jedan od doprinosa projektu ističu izradu kuharice sa sedamdesetak recepata bez glutena čiji je autor Mate Janković.


– Dosad se smatralo da je test na celijakiju izrazito pouzdan pa je iz našeg istraživanja u kojem na 1.500 djece nije otkriven niti jedan novi slučaj celijakije nastao i znanstveni rad koji to pokušava objasniti. Jedna od ideja je da iduće godine ponovimo ovakvo testiranje i vidimo hoće li se izostanak novih slučajeva ponoviti, objasnio je prof. dr. Palčevski.