Komadina zadovoljan

Kneževićev glas presudan za proračun – HDZ ga neće rušiti u Delnicama

Tihana Tomičić

Od jučer je proračun za 2019. opet u službenoj proceduri, a župan Komadina ocjenuje da su konzultacije bile korektne, da su svi pokazali odgovornost, no da su neki bili i nerealni



RIJEKA Župan Zlatko Komadina održao je konzultacije s predstavnicima devet političkih grupacija u Skupštini oko izglasavanja proračuna za 2019. godinu – od jučer je proračun opet u službenoj proceduri, a Komadina ocjenuje da su konzultacije bile korektne, da su svi pokazali odgovornost, no da su neki bili i nerealni.


U svakom slučaju, tenzije su splasnule i kako sada stvari stoje, čini se da bi proračun mogao proći glasom nezavisnog Ivice Kneževića, gradonačelnika Delnica, koji je prošli puta otišao sa sjednice zbog bolesti punice, a koji bi podrškom tom dokumentu za svoj grad dobio sredstva za uređenje dvorana itd. Kako se saznaje, Knežević nije bio na konzultacijama, ali je u ime HDZ-ovaca, koji Kneževića podržavaju u Gradskom vijeću Delnica, Dinko Beaković jasno poručio da HDZ neće u Delnicama rušiti Kneževića ni većinu kad on da podršku Komadini u Skupštini.


– Ne pada nam na pamet to povezivati. Knežević u Delnicama ima našu podršku, a u Skupštini će glasati kako on smatra da treba, potvrdio nam je Beaković.


Odškrinuta vrata 




Nakon konzultacija, Beaković je kazao i kako su razgovori bili opušteni i mirni te kako su stavovi ipak približeni. Naime, u Skupštini Komadinina koalicija ima 23 vijećnika, jednako kao i ujedinjena opozicija, pa je opozicija tražila i neka upravljačka mjesta i sudjelovanje u odlučivanju. Na kraju su se svi složili da oporba ipak ne može dobiti nadzorne odbore i upravna vijeća, jer to ni zakon ne predviđa, ali je pred vratima dogovor oko toga da oporba ipak možda dobije dio članova u školskim odborima.


– Mislim da je župan Komadina ostavio odškrinuta vrata da o tome u dogledno vrijeme porazgovaramo, a što bismo mi cijenili, rekao nam je Beaković. No, također i dodao da HDZ s partnerima ostaje na istoj poziciji, a to je da zasad ne može glasati za proračun.


I župan Komadina to potvrđuje:


– Osobno, ne mislim da je to oko školskih odbora nepremostivo. Mislim da se možemo dogovoriti oko školskih odbora. No, nemam unisoni stav kolega u stranci i u koaliciji oko toga. Stavit ću to na raspravu na Županijsko predsjedništvo SDP-a, te na koalicijski klub, kaže Komadina.


Maksimalistički zahtjevi 


Naravno, radi se o tome da bi ulaskom oporbe u dio školskih odbora, iz kombinacije ispali neki od SDP-ovih partnera, pa će to biti tema o kojoj će se tek raspravljati.


Kako se saznaje, u razgovorima s MOST-om, koji je došao s maksimalističkim zahtjevom da se CZGO Marišćina privremeno zatvori, ali i s nizom dosta »skupih« amandmana, razgovori su najbrže završeni.


– Došli smo samo do prve točke – Marišćine, i naravno da smo to morali odbiti, tako da do amandmana nismo ni došli. Rekao sam kolegama iz MOST-a: ja vas sad tu mogu lagati da ćemo zatvoriti Marišćinu, pa da nas vi podržite, ali mi se ne bavimo prevarama, stoga sam im rekao glasajte po savjesti, kaže Komadina.


Akcija mladih na razgovor dolazi danas, a nezavisni Hrvoje Burić nije se pojavio na konzultacijama, nego je poslao mail da ostaje pri stavu da neće glasati za proračun.


Pitali smo Komadinu kako to komentira, s obzirom na to da je prošle godine imao Burićevu ruku:


Optimizam uoči sjednice


– Pa kolega Burić se već ranije distancirao od HDZ-a, a sada i od SDP-a, vjerojatno i zbog mjesnih izbora u Rijeci gdje je nastupao s čvrste oporbene pozicije. A također, stvari su se promijenile i otkako je u suradnji s Milanom Bandićem. Vjerojatno imaju neke svoje planove u Gradu Rijeci, kaže župan.


– Osobno sam vrlo zadovoljan ovim konzultacijama. Svi su se postavili vrlo odgovorno, svjesni da prijedlog proračuna objektivno nije loš nego održiv i realan. A sad je pitanje s kojim će još amandmanima oporba doći idućeg tjedna. Mi ćemo prihvatiti sve što je zakonito i financijski održivo. Optimist sam, i uvjeren sam da će proračun proći, zaključuje Komadina.


Sjednica će se održati u četvrtak 13. prosinca, a bit će zanimljivo pratiti hoće li HDZ-ov savez biti protiv ili suzdržan, u slučaju da se neki amandmani ipak prihvate.