Riječka zabava na otvorenom

Klub ili parkiralište? Kad si u dobrom društvu, mjesto izlaska nije bitno

Ivana Kocijan

Parkirališta su među mladima sve popularnija mjesta za izlazak – tu najčešće počinje i završava noćni život grada na Rječini, što zbog loše klupske ponude, što zbog visokih cijena 



Idemo u noćni život? Idemo! Kamo? Na parkiralište! I otišli smo. No prije toga, otišli smo u Život. Novi klub na starom mjestu, mjestu nekadašnjeg Placea, u petak navečer službeno je započeo s radom, a što se to osim cuge, napolitanki i naranči u njemu nudi istražit su došli mnogobrojni uzvanici. Uz odličnu glazbu za čiji su izbor bili zaduženi Pero Despero i Bartresch Život je i više nego izvrsno preživio svečano »porinuće« pa će danas spremno dočekati sve one goste koji nisu uspjeli u preksinoćnju ekipu s pozivnicama. 


  Gdje se pleše?


Da je Rijeka dobila novo mjesto za izlaske, sada valjda već svi znaju. Kakvu glazbu pušta, kako je uređen, kako radi, hoće li biti koncerata – samo su neka od pitanja koja su se na spomen Života ovih dana mogla čuti u gradu. Što se to nudi u Životu zanimalo je i raspoloženo društvo »na Kontu« koje nas je privuklo bubnjanjem i pjesmom. 


   – Kont je uvijek dobar, uvijek ima mladih dobre volje, dobre muzike. To je trenutačno dovoljno, u nedostatku boljeg… Ekipa je ovdje, imamo bubnjeve, pričamo… Inače smo svugdje pomalo, uglavnom u Palachu i Stereu. U Rijeci je sve zamrlo, nema se baš kamo izaći, a pogotovo nema mjesta gdje se može plesati, to će ti svi reći. Jedino što postoji je Stereo, ali on je za ljude koji vole alternativnu glazbu. Možda u Životu bude dobro, vidjet ćemo, rekao nam je Marko. 




   Kao i njega i njegovo društvo (pro)ljetne temperature izmamile su na otvoreno i mnoge druge mlade Riječanke i Riječane. Most »na Kontu« jedno je od tradicionalnih mjesta na kojima se mladi u manjem ili većem broju okupljaju i tijekom cijele godine. 


   – Proljeće je i zato smo ovdje. Konačno je sve propupalo i nije nam hladno vani. Zimi ne idemo »na Kont« i zato smo jedva dočekali da zagrije i da možemo izaći. Ovo nam je početna i završna stanica, nakon ovog idemo doma. Zapravo, vjerojatno ćemo otići do Sterea, ekipa ide tamo na Točka Revival Party. Vidiš, to je dobar podsjetnik da bi mogli obnoviti Točku kako bismo mogli izlaziti tamo kao prije osam godina, otkrili su nam Deni i Luka.   


   Osim u klasičnim »vanjskim klubovima«, poput Konta, parka i parkirališta na Delti te Gata Karoline Riječke, mladi se već neko vrijeme navečer okupljaju i na nekim drugim mjestima u centru grada, primjerice na trgu ispred Osnovne škole »Nikola Tesla«, na parkiralištu pored River River puba, na parkiralištu na Rivi… Parkirališta su, reklo bi se, među mladima superpopularna. Vikendom je posebno aktivno i glasno u Ulici Ivana Pavla II., konkretnije oko parkirališta Zagrad te ispred zatvorenog kina Teatro Fenice. Na parkiralištu preko puta Zagrada također je živo. U petak navečer tamo smo zatekli poveće društvo kojem je to bila prva »stanica« u noćnom izlasku. Iako nisu bili previše oduševljeni što ih ometamo u slavljenju rođendana, na pitanje »Zašto ste tu?« spremno su nam odgovorili. 


   – Zato što u Rijeci ne postoji mjesto gdje bi se mladi mogli zabaviti prije nego što odu van. Zato se moramo nalaziti na ovakvim okupljalištima. Uglavnom se nalazimo ovdje ili kod Teatra Fenice, ili na parkiralištu kod »socijalnog«. Nešto rjeđe smo na Gatu. Kasnije opet nemamo kamo otići. U Rijeci se nema kamo izaći. Mlađe od 21, a pogotovo dečke ne puštaju u Karolinu, Pomery, Capitano…, požalili su nam se Luka i Dora koja je preksinoć slavila rođendan. 


  Može ipak bolje


Malo dalje, na stepenicama ispred kina Teatro Fenice, dočekalo nas je još jedno odlično raspoloženo društvo koje također nije imalo previše lijepih riječi za riječki noćni život. 


   – Tu smo zato jer nemamo kamo drugamo izaći. Danas ćemo u Stereo na Točka Revival Party… Inače uglavnom idemo u Palach, a tu započinjemo izlazak. Nekad znamo otići i na Ninu… U Rijeci ima mjesta za izlaske, ali ih nema dovoljno. Uvijek može bolje. Ovo što se sad nudi je minimalno, zaključili su Ivan, Maja, Hrvoje, Lucija i Domagoj dodavši kako noćne izlaske znaju započeti i na Kontu, na Gatu Karoline Riječke te u Studentskom domu. 


   Studente smo »zaskočili« i na Gatu Karoline Riječke. Veselo društvo koje najčešće izlazi u obližnju Karolinu zadovoljno je noćnim životom u Rijeci, ali i činjenicom da je konačno stiglo proljeće pa se mogu družiti i na otvorenom. 


   – Na Gatu smo jer je toplo. Inače izlazimo na različita mjesta, a dnevni boravak nam je kod Brodokomerca u Ulici Rikarda Benčića, ispod Studentskog doma, doznali smo od »glasnogovornika« Ivana. 


  Sve nam je skupo


O postojanju ili izostanku noćnog života u Rijeci pročavrljali smo i s društvom koje se, također na Gatu, pripremalo za nastavak večeri. 


   – U Rijeci općenito nema sadržaja. Izlazimo u Palach, na Arcu, odemo u Tenk kad se nešto događa tamo. Sad smo tu jer nemamo financijskih sredstava da budemo negdje drugdje. Cuge su preskupe da bismo pili u kafićima, a klubovi čak i nisu toliko dobri da bismo bili u njima, objasnio je Josip. 


   U Palachu, Tenku, Tunelu, pred trgovinom, na trgu, na parkiralištu, u kafiću ili na nekom osmom mjestu – kad je ekipa dobra, mjesto izlaska zapravo uopće nije bitno. Iz postojeće ponude, kakva god ona bila, svatko će pronaći nešto za sebe i potruditi se da od svakog novog izlaska stvori još jedan vikend za pamćenje.