25. godišnjica osnutka

Klub Sušačana slavi: Dali smo doprinos razvoju civilnog društva

Sanja Gašpert

Svečana akademija u HKD-u na Sušaku / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Svečana akademija u HKD-u na Sušaku / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Marljivim radom članova Kluba na promociji i njegovanju kulturno-povijesnog naslijeđa, etnološke i običajne baštine, društvenih i gospodarskih dostignuća, urbanog načina života i svega onoga što je u povijesti Rijeku i Sušak činilo razvijenim srednjeeuropskim gradovima, ubrzo je stečen zavidan ugled u gradu – kazala je Morić



RIJEKA  Pred četvrt stoljeća, u jeku Domovinskog rata, u subotnje prijepodne 11. travnja 1992. godine, u prepunoj dvorani Sušačke gimnazije održana je osnivačka skupština Kluba Sušačana.Bilo je to osnivanje prve i najbrojnije udruge civilnog društva u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji i jedne od najstarijih udruga u Republici Hrvatskoj – kazala je to Tamara Morić, predsjednica Kluba Sušačana na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku povodom 25. godišnjice osnutka i djelovanja Kluba.Morić je podsjetila kako je samo godinu dana kasnije nakon osnivanja Kluba, 1993. godine, pokrenuto izdavanje časopisa Sušačka revija, najprije kao glasila Kluba, a zatim kao glasila za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, Kvarnerskih otoka i Gorskog kotara.– U početku djelovanja, neki su Klub smatrali društvom nostalgičara za vremenima koja su u nepovrat prošla, čak su neki mislili da se želi odvajanje Sušaka od Rijeke kao matičnog grada. No, ubrzo su se uvjerili da ništa od toga nije točno. Osnivanjem Udruge željelo se dati doprinos razvoju civilnog društva koje se tek počelo stvarati. Marljivim radom članova Kluba na promociji i njegovanju kulturno-povijesnog naslijeđa, etnološke i običajne baštine, društvenih i gospodarskih dostignuća, urbanog načina života i svega onoga što je u povijesti Rijeku i Sušak činilo razvijenim srednjeeuropskim gradovima, ubrzo je stečen zavidan ugled u gradu – kazala je Morić.Dodala je kako je punih 17 godina na čelu Kluba bio poznati i ugledni sugrađanin, vaterpolist, olimpijac i gospodarstvenik, sveprisutni i nezaobilazni Zdravko Ćiro Kovačić, koji je do kraja svog života ostao počasnim predsjednikom.



Predstavljen je i novi dvobroj Sušačke revije, 97/98, koji, kao i prethodni, donosi niz zanimljivih priča i tema, među kojima i onu o Rijeci na kulturnoj karti Europe, riječkim mostovima, zborskom pjevanju, zanimanju turistički vodič, istaknutim Riječankama 19. i 20. stoljeća i brojne druge. U studenom ove godine izaći će jubilarni, 100. broj Revije. Svečanu akademiju, kojoj su uz brojne članove, prijatelje i simpatizere Kluba nazočili i predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, uveličao je prigodan program u kojem su nastupili Mješoviti pjevački zbor Jeka Primorja i gimnazijalka Lea Ferari.





– U proteklih dvadeset i pet godina kontinuiranog djelovanja potaknuta su mnoga pitanja od važnosti za podizanje standarda i kvalitete življenja građana Rijeke te za ljepši izgled grada. Kroz različite klubske aktivnosti članovi i prijatelji Kluba, naši sugrađani, upoznavali su burnu povijest našeg grada i cijelog primorsko-goranskog kraja, njihove prirodne vrijednosti, kulturno-povijesno naslijeđe, ljude i običaje, značajna kulturna, društvena, gospodarska i znanstvena postignuća od davnih do današnjih dana – istaknula je Morić.Kao neke od najznačajnijih inicijativa Kluba Sušačana navela je doprinos da se Rektorat Sveučilišta u Rijeci smjesti na Sušak.Zajedno s Društvom prijatelja Trsata Klub je pokrenuo peticiju, koju je potpisalo 5000 građana Rijeke, da se područje bivše vojarne na Trsatu preda na korištenje Gradu Rijeci i prenamjeni u Sveučilišni kampus.Zaslugom Kluba izboren je službeni naziv Hrvatski kulturni dom na Sušaku za prostor u sušačkom neboderu, a izložbena galerija dobila je ime Kortil kao sjećanje na taj predio Sušaka.