Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
24. siječnja 2020.
Reagirali

Klub SDP-PGS-HSU: 'Ne dajte se manipulirati, spalionice u Viškovu nema niti će je biti'

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 18:09 2019-07-16T18:09:18+02:00

VIŠKOVO Klub vijećnika SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova reagirao je na događanja na prošloj sjednici te tvrdnje oporbe da je Općina namjeravala izgraditi spalionicu na Marišćini, a što je navodno spriječeno.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Osjećamo svojom dužnošću i obvezom, a radi točnog informiranja javnosti o događanjima oko posljednje sjednice Općinskog vijeća Općine Viškova obratiti se mještanima Općine Viškovo. Niz netočnih informacija plasirano je u javnost od strane vijećnica Mirne Međimorec i Ksenije Žauhar i posebno aktivista prije, tokom i nakon 26. sjednice Općinskog vijeća.

Iako je iz zakona i svih ostalih pozitivnih propisa, a naposljetku i najvažnije iz samog prijedloga Općinske načelnice vidljivo da niti je planirana, niti će biti planirana bilo kakva spalionica javnost se obavještava o navodnoj pobjedi.

Nije jasno tko je neprijatelj, proziva se općinska načelnica, no ona nije predložila spalionicu, već izradu dokumenata prostornog planiranja za potrebe Radne zone.  Vijećnici koalicije SDP-PGS-HSU odgovorno postupaju prema svim temama značajnim za naš kraj. Politički stavovi, sporazumi i program u pogledu spalionica otpada je jasan. Jednoglasno sve stranke koalicije naglašavaju: spalionice nema . 

Marišćina je toponim koji je nažalost postao simbol loše izvedenog projekta Centra za gospodarenjem otpadom Primorsko-goranske županije. I taj toponim se sada u svakoj prilici zlorabi pri bilo kakvom njegovom spominjanju kao dio političke borbe i to bi bilo u redu da se pri tome ne koristi lažima.

Vezivanje projekta Radne zone Marišćina sa CZGO Marišćina je iznimno nekorektno. Ne radi se o neupućenosti, nejasnoćama ili neznanju. Radi se o načinu društvenog djelovanja, komuniciranja, jednom riječju o manipulacijama.

RZ Marišćina je projekt koji se planira na površini od oko 7 hektara i predstavlja relativno malu radnu zonu, ali iznimnog prometnog položaja, udaljenu od naselja i smještenu uz postojeću asfaltnu bazu. Zona graniči s jedne strane sa CZGO, a s druge sa planiranom Radnom zonom Kunfin, Općine Klana.

Općina Viškovo  tamo planira graditi objekte za potrebe razvoja Komunalnog društva Viškovo i objekte koje po zakonu mora graditi i to isključivo za potrebe Općine Viškovo.

Općina Viškovo nije ovlaštena planirati niti graditi bilo kakve spalionice kao dio sustava za gospodarenje otpadom. Krajnje je neodgovorno u javnosti stvarati paniku na način kako je to činjeno ovom prilikom bez argumenata i činjenica, jedino i isključivo koristeći se pojmom Marišćine koji je nažalost kompromitiran i opterećen projektom CZGO.

Ovim putem pozivamo mještane da sudjeluju u zato zakonom predviđenim procedurama od javnog izlaganja, javne rasprave do komuniciranja sa općinskom upravom i da se ne daju manipulirati, reagirao je Klub vijećnika SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.