Rijetka bolest

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka prvi ALS centar registriran u Hrvatskoj

Barbara Čalušić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

U praksi to znači unapređenje skrbi i liječenja oboljelih od ove teške bolesti



RIJEKA Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka dobila je međunarodno prihvaćen i registriran ALS centar, namijenjen pacijentima koji boluju od amiotrofične lateralne skleroze. Riječ je o neurološkoj bolesti koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti i smrti, a jedna je od najčešćih bolesti motorike koja se manifestira propadanjem donjega i gornjega motornog neurona s posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom.


Riječki centra aktivan je dio europske mreže za liječenje amiotrofične lateralne skleroze – ENCALS (European Network for the cure of ALS) i prvi je takav registrirani centar u Republici Hrvatskoj. Pokretanjem centra Klinika ostvaruje suradnju s drugim europskim centrima ENCALS-a, što u praksi znači znatno unaprjeđenje skrbi i liječenja oboljelih od ove teške bolesti.


– Riječki neurolozi nastoje prepoznati rane simptome bolesti, a zajedno sa sestrinskom službom skrbe o bolesnicima za cijelo vrijeme trajanja bolesti te pružaju podršku bolesnicima i članovima obitelji. Kompletna skrb takvih bolesnika je multidisciplinarna, a uključeni su pulmolozi, gastroenterolozi, fizijatri, psiholozi, liječnici palijativne skrbi, medicinske sestre za ALS, a odnedavno se po potrebi angažiraju i logopedi – kaže doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju. Iako svatko može oboljeti od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procjenjuje se da jedna do dvije osobe na sto tisuća stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.




Bolest je neizlječiva, nepoznatog uzroka, a nagađa se da nastaje zbog nasljednih faktora, starosti i spola. Istraživanja, naime, pokazuju da se ALS češće javlja kod muškaraca, no znanstvenici proučavaju i druge moguće uzroke, poput mutacije gena, kemijske neravnoteže, lošeg imunološkog odgovora te abnormalnih proteina. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu.