Strikoman u akciji

Klanjski vatrogasci proslavili 40. obljetnicu milenijskom fotografijom

Andrej Petrak

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Na starom kaštelu Gradina ponad Klane okupilo se više od sto i dvadeset ljudi, klanjskih vatrogasaca, njihovih kolega iz Škalnice, pripadnika vatrogasne mladeži i drugih stanovnika općine Klana



KLANA – Dobrovoljno vatrogasno društvo Klana svoju je 40. obljetnicu osnutka i uspješnog rada obilježilo i milenijskom fotografijom, koju je realizirao čuveni fotograf Šime Strikoman.


Na starom kaštelu Gradina ponad Klane okupilo se više od sto i dvadeset ljudi, klanjskih vatrogasaca, njihovih kolega iz Škalnice, pripadnika vatrogasne mladeži i drugih stanovnika općine Klana. Svi oni, zajedno s načelnicom Klane Željkom Šarčević Grgić tijelima su formirali natpis Klana te tako ovjekovječili ovu vrijednu obljetnicu za klanjsko vatrogastvo.


Scenu je savršeno posložio Šime Strikoman, dirigirajući i dajući naputke iz košare s vrha visoke vatrogasne dizalice. Predsjednik DVD-a Klana Dario Gauš poručio je da je riječ o iznimno značajnom događaju te vrijednom poklonu za naredne generacije. Snimka klanjskih vatrogasaca 589. je milenijska fotografija Šime Strikomana, u projektu započetom još 2000. godine.




– Cijela priča počela je u Vodicama, na prijelazu iz 1999. u 2000. godinu, prvi vatrogasci koje sam snimio bili su oni iz Šibenika, a u ovih 17 godina gotovo sve vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj uključene su u milenijski projekt. Trajat će dok god bude interesa mojih milenijskih prijatelja, rekao je Šime Strikoman, napominjući da je prije nekoliko dana uslikao milenijsku fotografiju u riječkom Učeničkom domu Podmurvice.


Klana je tako za 40. obljetnicu svog DVD-a postala dijelom Milenijskog svijeta Šime Strikomana, diplomiranog filmskog i televizijskog snimatelja, koji se profesionalno bavi snimanjem fotografija još od studentskih dana.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Projekt Strikomanov Milenijski svijet u proteklih 17 godina postojanja približio se brojci od 600 snimljenih fotografija, kojima su obilježene brojne značajne obljetnice diljem Hrvatske te postao jedan od najprepoznatljivijih i najpoznatijih brendova u Hrvatskoj.


Osim po milenijskoj fotografiji poznat je i kao autor projekta Terra Croatica, a iza njega su brojne nagrade za fotografiju, novinarstvo i kameru.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA