Nekima korist, a nekima smeće

Klanjska šuma “okićena” – plastičnim vrećicama

Andrej Petrak

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Centar za gospodarenje otpadom Marišćina još uvijek je u probnom radu, a dok počne s redovnim, naše šume i vode bit će potpuno zagađene, poručio je predsjednik riječkog ARS-a Aljoša Bratuša, upozoravajući da je klanjska šuma u okolici centra danas »okićena« najlonskim vrećicama, raznesenih vjetrom po okolnim stablima, o čemu se nitko od odgovornih ne brine.



RIJEKA Centar za gospodarenje otpadom Marišćina još uvijek je u probnom radu, a dok počne s redovnim, naše šume i vode bit će potpuno zagađene, poručio je predsjednik riječkog ARS-a Aljoša Bratuša, upozoravajući da je klanjska šuma u okolici centra danas »okićena« najlonskim vrećicama, raznesenih vjetrom po okolnim stablima, o čemu se nitko od odgovornih ne brine.


–  Samo pogled na »okićena« stabla dovoljan je da se vidi kako danas izgleda jedan od najmodernijih centara za gospodarenje otpadom, koliko se odgovorni brinu za očuvanje zelene površine i naše šume te čistu vodu. Sliči li to na ekološko zbrinjavanje otpada? Imam osjećaj da se odgovorni ponašaju tako kao da ih nije briga što se dešava izvan ograda samog centra. Silno utrošeni novci, moderna tehnologija, paradiranja i uslikavanja raznih ministara, župana, gradonačelnika, aktivista, bacilo je u sjenu jedan od gorućih problema. Danas smo zbog gomile plastičnih vrećica raznesenih vjetrom po okolnoj šumi već skoro na granici ekološke katastrofe – upozorava Aljoša Bratuša.


Dok se na stranicama Ekoplusa može vidjeti izvanredan filmić na kojem se prikazuje svaka savršenost ovog centra, stvarnost je potpuno drugačija, dodaje Bratuša, napominjući da čovjeka doslovce tjera na povraćanje kako netko može nešto ovakvo dozvoliti.




–  Interesantna je i činjenica da je, zamislite slučajnosti, kompletan centar smješten na krajnjem špicu sjevernog dijela općine Viškovo,  a okružen je klanjskom šumom te na taj način svaka od te dvije općine nešto dobiva: Općina Viškovo financijsku korist, a Općina Klana smeće po šumama, smrad i ekokatastrofu. Hoće li iz financijskih sredstava koje dobije, Općina Viškovo izdvojiti i za čišćenje klanjske šume ili će i to morati Klana uvrstiti u svoj proračun – pita se Aljoša Bratuša.