Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ponuda s Dalekog istoka

Kinezi nude Rijeci LED rasvjetu za ulice

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2012. u 13:48 2012-01-19T13:48:05+01:00

Procijeni li se da je ugradnja LED rasvjete isplativa, cijeli postupak nabave i ugradnje odvijat će se putem javnog natječaja, kaže gradonačelnik

RIJEKA Kineski proizvođač rasvjetnih tijela Wuxi Tending Energy Conservation, ponudio je Gradu Rijeci isporuku i ugradnju rasvjetnih tijela LED tehnologije za javnu gradsku rasvjetu. LED rasvjetu Kinezi bi pritom isporučili i ugradili, a Grad bi je isplatio iz razlike u cijeni električne energije koju trenutno plaća za javnu rasvjetu i one koju bi plaćao ugradnjom štedljivijih LED rasvjetnih tijela. U teoriji, takva bi investicija dugoročno trebala biti isplativa, no riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je potvrdio da su ga Kinezi kontaktirali, kaže kako mogućnost ugradnje i isplativost prvo treba temeljito ispitati.

    – Istina je da nas je kineski proizvođač kontaktirao putem e-maila, najavivši dolazak svojih predstavnika u Rijeku krajem siječnja. Model ugradnje rasvjetnih tijela LED tehnologije kakav nude dobro je poznat, ali zasad ne mogu reći hoćemo li se odlučiti za njega ili ne. Sve aspekte eventualne zamjene postojeće rasvjete LED tehnologijom prvo treba dobro proučiti, pa tek na temelju toga donijeti odluku. Pokaže li se da se primjenom LED tehnologije mogu postići uštede, rasvjetu ćemo još jednom zamijeniti, bez obzira na činjenicu da su posljednjih godina gotovo sva zastarjela rasvjetna tijela u Rijeci zamijenjena suvremenim, štedljivijim natrijevim rasvjetnim tijelima. No, moram naglasiti da nema govora o izravnom angažmanu kineskog ponuđača, nego će se, ukoliko procijenimo da je ugradnja LED rasvjete isplativa, cijeli postupak nabave i ugradnje novih rasvjetnih tijela odvijati putem javnog natječaja na kojemu će biti odabran ponuđač koji ponudi najprihvatljivije uvjete, ističe Obersnel.

Kada je o javnoj rasvjeti riječ standardi u smislu sigurnosti, energetske učinkovitosti i svjetlotehnike visoki su, stoga je prilikom odabira određenog proizvoda nužno biti oprezniji nego inače, ističe Filip Jerkić, samostalni suradnik za razvoj, investicije i proširenje javne rasvjete u Energu, koncesionaru javne rasvjete u Rijeci. 

– Unatoč napretku tehnologije i padu cijena, povrat investicije prilikom ugradnje LED rasvjete još uvijek je relativno dug. Naime, LED rasvjetna tijela i dalje imaju prilično visoku cijenu, a ušteda u potrošnji električne energije ipak nije toliko izražena koliko se u javnosti misli. Tu su još i pitanja cijene održavanja, životnog vijeka, koji se trenutno kreće do 50 tisuća sati, no riječ je o podacima dobivenim u laboratorijskim uvjetima, a ne u praksi jer je tehnologija još relativno nova. Sve to treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o eventualnoj ugradnji, zaključio je Jerkić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.