Projekt »Posljednji riječki torpedo«

Kemijska olovka torpedo, suvenir koji piše i priča riječku priču

Slavica Mrkić Modrić

U srebrni propeler koji se vrti i koji je pričvršćen maticom sa Swarovski kamenčićem ugrađen je USB stick s dokumentarnim filmom »Prvi torpedo«



RIJEKA U Salonu Grada Rijeke prezentiran je projekt »Posljednji riječki torpedo«, autora Tončija Grabušića ostvaren u partnerstvu s riječkom tvrtkom Balen d.o.o., no da nije riječ samo o još jednom riječkom suveniru, već o suveniru što priča riječku priču, bilo je vidljivo već iz prve autorove rečenice. Grabušić je kazao kako je na ideju da torpedo pretvori u kemijsku olovku što će i bez da piše napisati jednu riječku priču, došao potaknut nagradom što ju je dobio na natječaju Turističke zajednice Grada Rijeke za najoriginalniji riječki suvenir. Tada mu je prvu nagradu osigurala »žličica«. Nakon toga je razmišljao što bi ustvari bio najbolji riječki suvenir i došao na pomisao da to bude torpedo.


Čitava ova priča stara je dvije godine, kad je Tonči napravio prototip i na nekoliko izložaba pokupio brojne nagrade, između ostalih i broncu na Svjetskoj izložbi inovacija »IENA« u Nürnbergu 2009. godine. Tad je počeo raditi na proizvodu i našao se u gabuli, jer zamišljeno nije mogao sam realizirati.   

Ručna izrada


U tom trenutku u priču ulazi Valter Balen, odnosno Tokarija Balen, bez čijeg umijeća i financijske podrške ne bi bilo ni projekta. Valter pak kaže kako je o Tončijevom torpedu saznao iz novina, i nimalo nije dvojio oko pružanja pomoći. Sate i sate utrošli su Tonči, Valter i njihova ekipa na nacrte i iznalaženje načina kako ostvariti zamišljeno, a onda su konačno uspjeli.



Kako izgleda torpedo-kemijska olovka i čitavu priču o nastajanju suvenira znatiželjni će moći vidjeti u izlogu Grada Rijeke na zgradi Poglavarstva, a suvenir čija je cijena 1.500 kuna, i koji je proizveden u limitiranoj seriji od 100 komada u kojoj svaka kutija ima serijski broj te nosi i oznaku »izvorno riječko«, može se kupiti u Zlatarni Grabušić, trgovini »Zeleno i plavo«, TIC-u i hotelu »Bonavia«.





Stvorili su suvenir čiji je svaki detalj izrađen ručno, izuzev strojno tokarenog trupa. Srebrni propeler koji se vrti i koji je pričvršćen maticom što je krasi Swarovski kamenčić, detalji su ovog po svemu neobičnog i atraktivnog suvenira u koji je ugrađen i USB stick što sadrži 30-minutni dokumentarac »Prvi torpedo«, s prijevodom na engleski jezik, riječkog redatelja Bernardina Modrića. Što se suvenira tiče, priča je bila uglavnom gotova, no onda je trebalo za poseban suvenir iznaći i posebnu ambalažu. Tu uskače istaknuti riječki arhitekt i dizajner Ivan Juretić.


   – Kad su došli do mene s pričom o projektu koji rade, prvo što sam osjetio bila je silna energija što je ovaj suvenir donosi. Dugo smo promišljali u što torpedo pospremiti i nakon pola godine došli do rješenja – drvena javorova kutija koja asocira na lansirnu rampu, a služi za pakiranje torpeda kemijske olovke, no i kao stalak za nju. Nakon razmišljanja ki bi nan mogal načinit zamišljeno i ne nalaženja pravoga, ja san se spušćal va radionu i načinil škatulu. Tako da ov suvenir ne poveda samo štoriju o torpedu i inženjeru Robertu Whiteheadu, ne samo tu prošlost, on poveda i štoriju o rečkimi obrtnicimi. O zlatarstvu, tokariji i stolariji. Zlatarimi, tokarimi i tišjarimi. Tu j veličina toga suvenira, tu j on izvorno rečki, kazao je Juretić.   

Povratak torpedu


Bernardin Modrić, čija je filmska priča o nastanku torpeda u kojoj su korišteni arhivski snimci proizvodnje i testiranja, i u kojoj nas redatelj vodi putevima nastanka i nestanka torpeda, na prezentaciji je kazao da nije ni sanjao da će film i na ovaj način zaživjeti te dodao kako projekt nosi naziv »Posljednji riječki torpedo«, no da se on nada da je projekt ustvari početak povratka riječkom torpedu. Iskoristio je priliku i da pozove one koji su za to zaduženi da razmisle i o ideji da Robert Whitehead u ovom gradu dobije ulicu ili trg.


   U nadi da će Tonči Grabušić nastaviti sa svojim idejama o suvenirima, Petar Škarpa, direktor TZ Grada Rijeke još jednom je podcrtao kako torpedo kemijska nije samo suvenir, već priča o gradu u kojem je nastao, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodao da nije nimalo iznenađen ovim projektom jer su sve dosadašnje suradnje s Grabušićem bile više nego li uspješne i plodne. Obersnel je naglasio kako se nada da će riječke tvrtke znati prepoznati vrijednost ovog suvenira, te će ga poklanjati poslovnim partnerima baš kao što ih i on poklanja gostima Rijeke ili onima kojima on kao gradonačelnik Rijeke odlazi u goste.