Iza kulisa

Kazija: U Gradu Rijeci se kadrovira po podobnosti, Obersnel: Kazija izmišlja jer je netko bolji od nje

Damir Cupać

Dom mladih ustanova je Grada Rijeke za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih / Foto Silvano Ježina

Dom mladih ustanova je Grada Rijeke za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih / Foto Silvano Ježina

Mirjana Kazija kaže kako se, javljajući se na natječaj za ravnateljicu Doma mladih, uvjerila da je kadroviranje u Rijeci stvar podobnosti, a ne sposobnosti, jer je za ravnatelja predložena osoba za koju je već prije raspisivanja natječaja čula da će biti ravnatelj. Obersnel odbacuje njezine optužbe



Načini kadroviranja u Gradu Rijeci odavno su prešli sve mjere i granice dobroga ukusa. Dao bi se napisati poduži spisak »slučajeva« koji su se pojavljivali, koji su dokazani i poslije kojih je »vuk pojeo magare«. Tek neki osvrt, odštetica iili medijski muk i stvari idu dalje. Za neke smo uspjeli doznavati, neke se nije dalo zataškati, a o nekima nikada nećemo ništa saznati – ocijenila je Mirjana Kazija nakon iskustva kroz koje je i sama prošla nakon što se upustila u avanturu javljanja na natječaj za ravnatelja Doma mladih. Naime, ona je prikupila svu potrebnu dokumentaciju uz koju je predložila respektabilan životopis kako bi vidjela je li točno ono što se priča po Korzu – da je ravnatelj već poznat i da je raspisani natječaj samo zadovoljavanje zakonske forme.


Maliciozan odgovor


– Krajem svibnja raspisan je natječaj za ravnatelja/icu Doma mladih, ustanove za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih čiji je osnivač Grad Rijeka. Bivši ravnatelj Doma mladih traži razrješenje na osobni zahtjev samo nekoliko mjeseci prije isteka njegovog redovnog mandata. Kako mjesecima kruži javni pogovor da je to mjesto već rezervirano, te da je svako javljanje na javni natječaj bespredmetno, upućujem mail gradonačelniku da demantira takve priče i potvrdi da će se birati najbolji kandidat-kandidatkinja s obzirom na predloženi program i reference, budući da se sama namjeravam javiti.



Mirjana Kazija uvjerena je da je izbor ravnatelja Doma mladih samo dio paradigme koja je temeljena na selekciji podobnih.




– HNK Ivana pl. Zajca pod intendatskom palicom Nade Matošević ostavio je milijunske dubioze, za koje je, intendatnica izjavila da su svi znali. Kako gradonačelnik tako i članovi Vijeća HNK. Pokazali su to nalazi revizije. Za pretpostaviti je da u trenutku kada intendantica postaje nepoželjna jer je na vidiku druga akvizicija, Frljić, ili se samo otela kontroli… zalijepi joj se sve i svašta u čemu sama, ni u ludilu, nije mogla sudjelovati i o čemu su, svi morali znati. Od gradonačelnika, gradskog vijeća do Kazališnog vijeća. Odjednom, nitko ništa ne zna, milijuni su isparili, gradske vlasti čudom se čude, intendatnica je naprasno smijenjena, tako traljavim i žurnim postupkom da su joj zaboravili isplatiti plaće koje su ugovorno zajamčene – ugovor je prekinut, pa je, nakon tužbe, morao biti ispoštovan i eto, stotinjak tisućica Grad mora isplatiti ex. intendatici, podsjeća Kazija.


Dodaje da je sličan primjer i izbor ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka.


– Na natječaj se, između ostalih javlja Dunja Seiter Šverko, bivša ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Sve je pripremljeno da gospođa bude i izabrana, no netom prije nego je Gradsko vijeće trebalo amenovati prijedlog kandidatkinje, iznenada se saznaje da je državna revizija u NSK-u, u vrijeme njezina ravnateljevanja utvrdila čitavu listu nepravilnosti, financijskih malverzacija i dubioza. Gospođa je imala svesrdnu i neupitnu podršku gradonačelnika i bila bi prošla da netko nije »iskopao« revizijski nalaz. Gradonačelnik reterira, Gradsko vijeće nema izbora i natječaj se poništava. Nitko ništa nije znao do zadnjeg časa, nitko se nije raspitao o kandidatkinji. Je li dovoljno samo da netko kaže tko treba biti izabran neovisno o tome što je radio prije i ostavio iza sebe. A samo je trebalo »uguglati« ime kandidatkinje, naglasila je Kazija.


Gradonačelnik Vojko Obersnel u vezi s tim tvrdi da Mirjana Kazija zdušno brani bivšu intendanticu.


– Zdušno je brani pokušavajući njezine upitne poslovne odluke prikrpati valjda meni. Mogu tek reći da je ona kao intendantica imala potpunu autonomiju u poslovanju, a njezin je rad u poslovodnom smislu upitnim ocijenila najprije gradska revizija koju sam poslao u kazalište, a nakon toga i državna revizija. Vezano uz izbor novog ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka, prijedlog za imenovanjem gospođe Dunje Siter Šverko povučen je baš zato kako bi se izbjegla potencijalna loša kadrovska rješenja i to čim su nadležna tijela dobila informaciju o nepravilnostima u njezinom ranijem radu iz državne revizije. Gospođa Kazija bi trebala znati da članovi Upravnog vijeća predstavljaju osnivača, u ovom slučaju Grad Rijeku, a imenuje ih, sukladno zakonu, gradonačelnik kao nosilac izvršne vlasti. Stoga, nije čudno da mi se obraćaju ljudi zainteresirani za rukovodeća mjesta pa kao što na razgovor primam građane koji imaju, primjerice, problema sa stanovanjem, moja su vrata otvorena i svima drugima koji žele sa mnom razgovarati, zaključio je Obersnel.



Gradonačelnik bijesno, maliciozno i nepristojno odgovara da je u Gradu sve transparentno i da se on ne bavi tračevima nego ozbiljnim poslom. Ipak, priznaje, citiram: »Na tom tragu obavio sam razgovore s nekoliko pojedinaca koja su do sada iskazivali interes za mjesto ravnatelja u Domu mladih, naravno ne obećavajući nikome od njih da će i biti izabran«. Time priznaje flagrantno kršenje prava na jednakost šansi svih kandidata, nepoštovanje zakonske procedure i preuzimanje ovlasti koje mu ne pripadaju jer je to posao Upravnog vijeća, navodi Kazija.


Ona naglašava da se tijekom procesa za prijedlog kandidata, a pristiglo je pet prijava, događa još niz nepravilnosti, no da Upravno vijeće donosi svoj prijedlog nakon treće sjednice i predlaže, pogodite koga, kandidata čije se ime spominjalo na Korzu davno prije. Prema našim informacijama Upravno je vijeće za novog ravnatelja predložilo Gorana Gračanina, a zadnju riječ će o svemu reći Gradsko vijeće.


Lov u mutnome


– Čini se da su upravna vijeća ustanova samo marionete koje ispunjavaju što im se naloži. Ne treba ni spominjati da su statuti ustanova puni rupa i općih mjesta, bez ikakvih definiranih kriterija, kako se ne bi, eventualni nezadovoljnici imali za što uhvatiti. Sjajna podloga za lov u mutnome. Tek se zamisliti može što se događa u javnim poduzećima ili na mjestima gdje je značajnija lova u igri. Velike plaće i masa beneficija. I sve to bezočno, pred očima svih građana, njihovim novcem.


Tko tu kome ima služiti, mi njima kako bi vježbali svoju moć i zadovoljavali svoje privatne interese ili oni nama, kako bi nam položili račune o načinu trošenja našeg novca i imovine koje smo im dali na upravljanje. Za sada vidimo kako stvari stoje. I stajat će tako sve dok šutnja prekriva Grad Koji Teče, a na ovaj način teče, sasvim sigurno i sve brže u …propast! Ma koliko svi šutjeli o tome, zaključila je Kazija.


Ona najavljuje da će odmah po izboru novog ravnatelja pokrenuti spor kako bi srušila natječaj jer je uvjerena da za to i te kako ima elemenata.


– Na novi natječaj neću se javiti, ali sve sam ovo prošla kako bih se uvjerila, a uvjerila sam se na žalost, da je kadroviranje u Rijeci stvar podobnosti, a ne sposobnosti, ocijenila je Kazija.


Osobni neuspjeh


Gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je da svatko ima pravo na svoje mišljenje, te da to nipošto ne znači da je to mišljenje nužno i točno.


– Tako je i u slučaju gospođe Kazije – naravno da ima pravo na svoj stav, no njezine teze naprosto nisu točne i čini mi se da proizlaze samo iz njezine ogorčenosti činjenicom da nije izabrana za čelnu osobu Doma mladih, ustanove čiji je osnivač Grad Rijeka. Žao mi je što gospođa Kazija ne može prihvatiti činjenicu da je u ovom trenutku naprosto netko drugi bio bolji kandidat za to mjesto pa svoj neuspjeh pokušava opravdati izmišljajući manipulacije, namještanja natječaja i slično.


Gospođa Kazija vjerojatno ima vještine, znanja i kapacitete za ono čime se bavi, no Upravno vijeće procijenilo je da će Dom mladih ipak bolje voditi netko drugi. A zašto gospođa Kazija smatra da je baš ona osoba koja može ili treba procijeniti je li određeni kandidat adekvatan izbor, ne znam. Nije mi jasno niti na osnovu čega tvrdi da postoji »poduži spisak slučajeva« valjda lošeg ili nepoštenog kadroviranja u Gradu Rijeci što pokušava argumentirati izvlačeći, primjerice, medijski eksponiranu bivšu intendanticu riječkog kazališta Nadu Matošević, a istovremeno ne daje stav o, recimo, izboru Slavena Tolja, Ivana Šarara ili pak Mani Gotovac i Magdalene Lupi.


To su isto kadrovska rješenja kao što je i Oliver Frljić, indendant pod kojim je rastao broj publike i koji se uključio u projekt kandidature za Europsku prijestolnicu kulture koju je Rijeka uspješno osvojila. Između ostalog, to su sve kadrovska rješenja koja su, da parafraziram gospođu Kaziju, grad koji teče umjesto u propast dovela do titule Europske prijestolnice kulture, navodi Obersnel.


Djelatnica Agencije


Gospođa, vezano uz Dom mladih, nastavlja riječki gradonačelnik, upućuje i na rupe u statutima pa se pita upućuje li time na nerad određenih tijela.


– Ako da, onda treba reći da je gospođa djelatnica Agencije za odgoj i obrazovanje i svakako bi trebala znati da Agenciji suradničko tijelo – Prosvjetna inspekcija prilikom svakog nadzora u ustanovi utvrđuje i zakonitosti svih akata, naročito Statuta. Svaki je Statut izrađen u skladu sa Zakonom, a ukoliko ima stav da isti treba mijenjati, neka predloži izmjene Zakona. Sa svoje pozicije i radnog mjesta svakako je u tu proceduru upućenija nego u proceduru kadroviranja i odabira najboljih kandidata. Obzirom na gorčinu koju iskazuje baš u pitanju gdje je osobno involvirana, nameće se pitanje zašto s jednakom strašću, kao osoba koja prima plaću iz Državnog proračuna nije javno stala uz kurikularnu reformu, nije ponudila svoje kompetencije u uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja te uopće nismo sigurni kojom strašću radi svoj osnovni posao, kaže Obersnel.


Riječki gradonačelnik zaključuje da je točno da je Upravno vijeće Doma mladih predložilo kandidata za kojeg smatra da je najbolji, te da će Gradsko vijeće donijeti konačnu odluku.


Nove ideje


– Tu ne postoji ništa sporno. Dom mladih kao ustanova koja, prije svega, brine o slobodnom vremenu mladih treba kontinuirano unaprjeđivati svoje programe, prilagođavajući se novim generacijama koje nameću nove izazove. Predloženi kandidat je u skladu s time definirao opće i specifične ciljeve ustanove u kojoj se kandidirao. Jednako je tako jasno definirao i viziju i misiju Doma mladih. Program predloženog kandidata nudi nove ideje i programe kao i veću iskoristivost postojećeg kapaciteta ustanove imajući u vidu i njihovu financijsku samoodrživost.


Program je realan s obzirom na kapacitete ustanove koji trenutno nisu u potpunosti iskorišteni. Daljnji razvoj ustanove išao bi u novim smjerovima naročito u radu s darovitom djecom što je ujedno i intencija Grada Rijeke. Ako je kandidatkinja Kazija poštovala zakonsku proceduru, onda nikako nije mogla imati uvid u Plan razvoja ustanove bilo kojeg kandidata temeljem kojeg Upravno vijeće daje svoj prijedlog kadrovskog rješenja. Dakle, njezina kritika nije argumentirana jer su joj nepoznati svi aspekti svakog od prijavljenih na natječaj, pojasnio je Obersnel.