Sastanak s publikom

Kazalište narodu: Publika je peti ansambl HNK Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

U razgovoru s gledateljima sudjelovali su intendant Oliver Frljić, glavni dramaturg i budući ravnatelj Opere Marin Blažević, ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian i ravnatelj Baleta Ronald Savković



RIJEKA » U gledalištu HNK Ivana pl. Zajca održan je prvi sastanak s kazališnom publikom, koju novo vodstvo riječkog kazališta doživljava kao peti ansambl uz postojeće četiri umjetničke grane.


U razgovoru s gledateljima sudjelovali su intendant Oliver Frljić, glavni dramaturg i budući ravnatelj Opere Marin Blažević, ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian i ravnatelj Baleta Ronald Savković. Želja za boljom komunikacijom s gledateljima i njihovim uključivanjem u rad kazališta sadržana je i u sloganu »Kazalište narodu!«, što Marin Blažević objašnjava time da se pod narodom u prvom redu misli na publiku.


Narod


– Iz naziva Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca izdvojili smo upravo pojmove narodno i kazalište, jer smatramo da se predstave prije svega rade zbog kazališne publike – naroda u najširem smislu riječi. Pritom mislimo na narod u svoj njegovoj raznolikosti, uključujući ne samo nacionalne nego i rodne, vjerske, seksualne i druge manjine. Čini nam se da je Rijeka grad gdje se to može najbolje testirati – pojasnio je Blažević.




   Intendant Oliver Frljić podsjetio je da su HNK-ovi zamišljeni kao emancipatorski projekt, koji danas valja propitivati u novom društveno-političkom kontekstu.


   – Nekima smeta crvena boja u novom vizualnom identitetu riječkog kazališta. Ta crvena boja podsjeća ih na diskurs prošlog vremena. Isticanjem crvene boje želimo ostati vjerni toj ideji, ali u novom kontekstu. HNK-ovi su, naime, postali konzervatori kulture, a mi bismo kazalištu željeli vratiti njegovu emancipatorsku ulogu. Pod narodom mislimo i na one koji su u našem društvu deprivilegirani.


Gledatelj


Cilj nam je da u zgradu HNK Ivana pl. Zajca dovedemo i one ljude koji u njoj nikad nisu bili, jer su na bilo koji način isključeni. HNK treba zastupati sve građane – smatra Frljić.



Marin Blažević upoznao je prisutne s time da je premijera opere »Jevgenij Onjegin«, najavljena za 14. listopada, prebačena u prosinac. Dakle, nije otpala s programa. Svečano otvorenje nove operne sezone najavljeno je za 7. listopada, a otvorit će je koncertna izvedba Puccinijeve opere »Tosca«.



   Oliver Frljić istaknuo je i da je uz već postojeću publiku potrebno stvoriti i novu, a jedan od koraka u toj namjeri je i inicijativa »Diplomirani gledatelj« putem koje će gledatelji kroz neformalnu edukaciju, između ostalog, pratiti nastanak predstave od prve probe do različitih etapa u njenom stvaranju. Komunikacija s publikom intenzivirat će se i uz pomoć različitih medija i društvenih mreža.


   Niz zanimljivih zapažanja iznio je teatrolog Darko Gašparović, koji je podsjetio da se primamljiv slogan »Kazalište narodu!« često koristio u kazalištu 20. stoljeća. Gašparović je kao primjere naveo Brechta i Piscatora, postavljajući pitanje što je danas narod i narodno kazalište i kako na to gledamo? Gašparović se ukratko osvrnuo i na djelovanje riječkog HNK-a u proteklom periodu. Njegovo je mišljenje da se kriza repertoarno i umjetnički najviše reflektirala na Hrvatsku dramu, istaknuvši da je bivša uprava više preferirala operni i glazbeni program. Darko Gašparović smatra da bi više pažnje trebalo posvetiti dramskom programu, dok bi Talijanska drama trebala poraditi na tome da dobije više hrvatske publike. Na pitanje iz gledališta hoće li u riječkom HNK-u biti gostovanja, Oliver Frljić odgovorio je da to ovisi o financijama, a u tŽom kontekstu spomenuo je i brojne koprodukcije koje su u planu. Ukazano je i na potrebu veće koordinacije među HNK-ovima.