Radnička fronta

Katarina Peović: Rijeka je grad zaostajanja. Treba joj korjenita promjena, a ne skrivanje iza efektnih riječi

Damir Cupać

Katarina Peović / Foto, V: KARUZA

Katarina Peović / Foto, V: KARUZA



RIJEKA – Potencijalna predsjednička kandidatkinja Radničke fronte dr. sc. Katarina Peović ocijenila je da je Rijeka danas grad velikih riječi i velikog zaostajanja, iako se vladajući već desetljećima služe retorikom »novih ekonomija« i »inovacija« i pokušavaju preuzimati modele sa Zapada.


– Rijeka konstantno usporava. U samo sedam godina izgubila je čak preko 11 tisuća stanovnika. Umjesto korjenitih promjena, političari na vlasti, ali i oni u oporbi uglavnom nude kozmetičke promjene koje više od svega upućuju na nepostojanje bilo kakve strategije.


Preuzimanjem retorike pune efektnih riječi poput »kreativnih industrija« ili »poduzetničkih inkubatora« samo se skriva nedostatak stvarnih rješenja i zamagljuje potreba temeljitih promjena i preokretanja negativnih ekonomskih trendova prema promjenama koje bi uistinu bile u korist radne većine, uvjerena je Peović.




Podsjetila je da su Torpedo, Hartera, »Rikard Benčić« i Jadran samo neki od simbola nekad industrijskoga grada, a danas grada slučaja u kojem se sluti propast i onih rijetkih preživjelih poput »3. maja« i riječke sastavnice Ine.


– Kriza s »3. majem« koja je kulminirala u listopadu 2018. godine, kada su radnici izašli na ulice, naizgled je sanirana, iako način na koji se lokalna vlast, kao i Vlada nose s problemom ne vodi dobrom rješenju. Rijeci je potrebna korjenita promjena i politika koja će otvoriti radna mjesta, no prije svega svima osigurati one temeljne potrebe.


Sastavni dio promjene mora biti zaštita postojeće industrije, prije svega preostale brodogradnje u »3. maju«, ali i obnova proizvodnje koja je ugašena kao posljedica dosadašnjih ekonomskih politika.


Svođenje riječke privrede na uslužne djelatnosti i turizam ne može tako lako nadomjestiti gubitak snažne izvozne i visokosofisticirane proizvodnje. Oslanjanje na kulturu i Sveučilište – koje povezuje ključan riječki projekt prijestolnice kulture 2020 – bile bi dobre strategije da nisu postavljene u okvir imperativa zarade, iako je očito da projekt ne uspijeva na tržištu, već privređuje preko države i EU projekata, izjavila je Peović, zaključivši da je za promjene potreban demokratski okvir za široko odlučivanje na radnom mjestu, u kvartu, u gradu.