Bio je primjer drugima

Kastavska školska sportska dvorana ubuduće će nositi ime Matije Katalinića

Andrej Petrak

Kastavska školska sportska dvorana »Matija Katalinić« / NL arhiva

Kastavska školska sportska dvorana »Matija Katalinić« / NL arhiva

»Matijin život primjer je nesebičnog izgaranja i altruizma. Stalno je pozivao na činjenje dobrih djela, sportsko predanje i neodustajanje«, kaže se u obrazloženju odluke o preimenovanju dvorane  



KASTAV   Kastavska školska sportska dvorana ubuduće će nositi ime Matije Katalinića, mladog talentiranog kastavskog košarkaša, koji je ranije ove godine izgubio bitku s teškom bolešću, odlučilo je Gradsko vijeće Kastva.


– Matija Katalinić je već za svoga života animirao i povezao širu zajednicu ne samo našega grada Kastva, već i gotovo cijelog područja zaljeva, Kvarnera – objasnio je gradonačelnik Matej Mostarac.


»Građani su se samoinicijativno udružili i odlučili raznim sportskim i kulturnim akcijama i manifestacijama pomoći Matiji Kataliniću. Time se jasno pokazalo da je njegova bolest i način na koji ju je on proživljavao potaknuo širu zajednicu u altruizmu i pomoći potrebitom. Matija je potaknuo i svoju OŠ »Milan Brozović« Kastav, posebice preko profesorice Milene Obradović Konjevoda i uz naklonost ravnateljice Sandre Krpan, na uključivanje ne samo u pomoć njemu samome, nego je on onda i tu animirao širu zajednicu za pomoć drugim Kastavcima u nevolji«, pojašnjenje je razloga za preimenovanje kastavske dvorane u Školsku sportsku dvoranu »Matija Katalinić«.




Matija Katalinić dobio je podršku iz vrha svjetske košarke. Bojan Bogdanović, Dario Šarić, ali i Shaquille O’Neal, jedan od najvećih NBA igrača, snimali su videouratke i objavljivali ih na svojim profilima društvenih mreža izjave podrške Matiji. Ovo, ističe se, zorno svjedoči snagu Matije, kada je uspio okupiti takve sportske veličine koje su odlučile javno njemu dati podršku. Matija Katalinić animirao je najdarovitiju generaciju kastavskih dječaka i bio njihov istinski kapetan. Motivator, primjer požrtvovnosti i treniranja. Povukao je u sport Dorijana Benkovića i Edija Bešića, koji su danas juniorski reprezentativci Hrvatske. Ekipa kojoj je Matija bio kapetan osvojila je sve što se moglo osvojiti. Duplu krunu, prvaci županije i školski prvaci cijele države.


»Matijin život primjer je nesebičnog izgaranja i altruizma. Stalno je pozivao na činjenje dobrih djela, sportsko predanje i neodustajanje. Njegov život tako može poslužiti svim sportašima cijelog kastavskog kraja kao simbol strasti i predanja koje će živjeti uvijek i u svima nama dokle god budemo na ijedan način povezani sa sportom i s kastavskom sportskom dvoranom«, obrazlažu se razlozi imenovanja kastavske dvorane Matijinim imenom.