Nacionalna izložba

Kastavska inovatorica Dorotea Puž ima sjajan izum za uzgoj hobotnica

Andrej Petrak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Dorotea Puž pobijedila s drugim stadijem njezina projekta, a za prvi je dio projekta »Kavez za sabiranje paralarvi hobotnice i njihovo dohranjivanje do bentonske faze razvoja« već nagrađena zlatnom medaljom na lanjskoj izložbi



KASTAV Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac primio je Doroteu Puž iz Kluba inovatora KIN Kastav, pobjednicu desete Nacionalne izložbe mladih inovatora, s inovacijom koja se odnosi na uzgoj hobotnica. Dorotea Puž na ovogodišnjoj je Nacionalnoj izložbi pobijedila s drugim stadijem njezina projekta, a za prvi je dio projekta »Kavez za sabiranje paralarvi hobotnice i njihovo dohranjivanje do bentonske faze razvoja«, koji je razvila s mentorom Robertom Pužem, već bila nagrađena zlatnom medaljom na lanjskoj izložbi.


– Prvi stadij projekta odnosi se na kavez u kojem se potiče rast i razvoj hobotnica u sklopu ekosustava u moru. Hobotnice u svom staništu ostavljaju na tisuće paralarvi, ali u prirodi do odrasle hobotnice prežive samo dvije. U slučaju kaveza stopa preživljavanja je 99 posto, jer nema prirodnih neprijatelja. Dio odraslih hobotnica potom bi se puštao u prirodu.


U drugom stadiju projekt se širi na cijelu uvalu, dovoljne dubine mora, koja bi se zatvorila na način da je zaustavljen put prirodnim grabežljivcima, dok bi i dalje bio osiguran normalan protok mora, objasnila je Dorotea Puž, koja trenutno pohađa prvu godinu studija znanosti o moru u Puli, a želja joj je potom završiti dvogodišnju specijalizaciju u Ravenni.




Na primanju su bili i Kazimir Mihić te Silvano Skočaj iz Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, te predsjednik Kluba inovatora KIN Kastav Martin Šarčević.


– Deseta Nacionalna izložba uspješno je održana, a želja nam je i sljedećih godina zadržati pozitivne trendove. Na 600 četvornih metara prostora predstavilo se gotovo 60 izlagača i iskorak je jasno vidljiv. Prvo izdanje izložbe održano je u Kastvu u prostoru Gradske vijećnice, potom smo se širili na Šporovu jamu pa školsku sportsku dvoranu, a kasnije su se kao domaćini uključili najprije Bakar pa od ove godine i Matulji. Sljedeća izložba bit će održana u Bakru, a najavit ćemo je radionicom što ju planiramo održati u OŠ Milana Brozovića u Kastvu, rekao je Kazimir Mihić.



Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac primio je Kastavca Krisa Nokaja, učenika generacije Osnovne škole Sveti Matej iz Viškova. Tom prigodom uručio mu je gradsku nagradu u iznosu od 2.000 kuna, koja će Nokaju, najavio je, poslužiti za nabavu novog računala. U pratnji Krisa Nokaja bila je njegova majka Sandra Žinić.


– Grad Kastav tradicionalno nagrađuje sve učenike generacije, bez obzira na to koju su školu pohađali. Drago nam je nagraditi učenike koji su se istaknuli, jer smatramo da treba poticati izvrsnost i iznadprosječnost. Siguran sam da ćemo Krisa pratiti i tijekom srednjoškolskog obrazovanja i fakulteta, rekao je gradonačelnik Matej Mostarac.Kris Nokaj ističe da mu nagrada puno znači, ali da smatra da mu je nije trebao dati Kastav, već Općina Viškovo, čiju je školu pohađao.

– Tijekom školovanja sudjelovao sam na 31 natjecanju iz različitih predmeta, posebice me zanimaju matematika, informatika i robotika, ali najdraži mi je bio tehnički odgoj pa sam stoga školovanje odlučio nastaviti u Tehničkoj školi, rekao je Kris Nokaj.



Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac najavio je da u suradnji s KIN Kastav namjeravaju ojačati inovatorsku priču, a predsjednik KIN-a Martin Šarčević pojasnio je kako planiraju održavati radionice, na kojima bi se stvarali novi mladi inovatori.– Pomagali bi mladima od samih početaka da čim počnu nešto zamišljati u svojoj glavi, zatim to pokušaju i proizvesti, rekao je Martin Šarčević.