Počasna titula

Kastavcem godine proglašen glazbenik Andy Cech

Andrej Petrak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Pokretača humanitarne manifestacije »Zadnje polne va Kastve na 365 metara«, kojom se u gradiću na brege već tri godine ispraća godina na izmaku, za osobu godine izabrali su Kastavci mjeseca



Kastavac godine je Andy Cech, cijenjeni glazbenik i pokretač humanitarne manifestacije »Zadnje polne va Kastve na 365 metara«, kojom se u gradiću na brege već treću godinu zaredom ispraća godina na izmaku. Izabrali su ga među sobom Kastavci mjeseca, na ležernom druženju što ga je za njih priredio Grad Kastav.


Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović prošle je godine pokrenuo inicijativu Kastavac mjeseca, s namjerom da se svakog mjeseca promovira osoba koja se na neki način posebno istaknula ili svojim svakodnevnim radom čini razliku. Andy Cech bio je proglašen Kastavcem mjeseca prosinca, a cijela je priča krenula izborom Antonele Doko za Kastavku siječnja. Od veljače do studenog Kastavcima mjeseca redom su postajali: Dalibor Rubeša, Dejan Matijević, Joel Aničić, Kornelia Hunčak, Kristina Weiner, Zoran Drnjević, Damir Halilić Hal, Nenad Marković, Stipan Orčić te Natali Badjuk.


Javna priznanja


– Osnovni nam je cilj bio odati javno priznanje onima koji rade dobre i lijepe stvari i postižu vrijedne rezultate na svim poljima života. Putem Kastavca mjeseca željeli smo promovirati sve one ljudi koji su dali doprinos da se u našem gradu i društvu ljepše, ugodnije i bolje živi, objasnio je gradonačelnik Lukanović.




Andy Cech zahvalio je na ukazanom priznanju prisutnih Kastavaca mjeseca.


– Zahvaljujem se, stvarno nisam to očekivao, kako bi rekli na Oscarima, našalio se Cech.


Što se tiče humanitarno-glazbenog događanja »Zadnje polne va Kastve«, zahvaljujući kojem je ranije proglašen Kastavcem mjeseca prosinca, Cech ističe da ga sve veći uspjeh manifestacije i entuzijazam posjetitelja i prijatelja motivira i na neki način obvezuje da nastavi te se potrudi da program svake godine bude sve bolji i u konačnici postane novi kastavski brand. Na manifestaciji je ove godine prikupljeno  25.762 kuna, što je donirano Udruzi DIRA, koja pomaže djeci s poteškoćama u razvoju, za nabavku neophodnih didaktičkih pomagala.


Kastavci mjeseca


U Gradskoj vijećnici prisutni su se zajedno prisjetili svih onih koji su obilježili proteklu godinu. Mlada nada hrvatske estrade Antonela Doko obilježila je siječanj nagradom »Moj prvi Music Pub« za najbolju mladu pjevačicu 2014. godine u Hrvatskoj. Dalibor Rubeša postao je Kastavcem veljače u potpunosti opravdavši status pusnega gradonačelnika savjesnim obavljanjem svih obaveza koje titula nalaže. Dejan Matijević, vlasnik građevinskog poduzeća Guste zidine velikodušnim donacijama uljepšao je igru kastavske djece i postao Kastavcem ožujka. Kastavac mjeseca travnja je Joel Aničić, učenik OŠ »Milan Brozović« i ovogodišnji državni prvak u njemačkom jeziku. Kornelia Hunčak postala je prvakinjom Hrvatske u tenisu u kategoriji do 12 godina i osvojila titulu Kastavke mjeseca svibnja.



Nominirati se mogu svi


Za Kastavca mjeseca nominirati se mogu svi građani Kastva ili oni koji se Kastvom bave. Nositelj priznanja za prošli mjesec objavljuje se svakog 15. u tekućem mjesecu na službenoj stranici grada i facebook stranici gradonačelnika. Uskoro se očekuje prva ovogodišnja objava Kastavca mjeseca, za siječanj.



Kristina Weiner, odgajateljica Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor«, zbog čijeg su se truda i rada rukotvorine kastavskih mališana našle na izložbi u hrvatskoj ambasadi u Washingtonu, Kastavka je mjeseca lipnja. Kastavac srpnja je Zoran Drnjević, jedan od rijetkih Hrvata koji su uspjeli postati dio WRC tima. Povod je promocija vozila VW Buba V8, koje je sam koncipirao, dizajnirao te vlastitim rukama izradio. Jedan od najboljih hrvatskih gitarista Damir Halilić Hal, čovjek je s kojim počinje i završava Kastav Blues Festival, najveći i najvažnijih hrvatski blues festival, čime je zaslužio titulu Kastavca mjeseca kolovoza.


Kastavac  rujna je Nenad Marković, čovjek koji usprkos jako slabom vidu svake godine ostvaruje odlične rezultate na pikado prvenstvima za slijepe i slabovidne, a njegova je ekipa Športsko-rekreativnog kluba slijepih Rijeka šesti put postala prvacima Hrvatske. Višestruko nagrađivani inovator Stipan Orčić sjajnim nastupom i zasluženim medaljama na međunarodnoj izložbi inovacija »New Time« u Rusiji osvojio je titulu Kastavca  listopada. Kastavka  studenog je Natali Badjuk, mlada karatistica Karate kluba Kastav, koja već godinama ostvaruje zapažene rezultate na natjecanjima, a na Prvenstvu Hrvatske za kadetkinje osvojila je broncu.