Glas koji se ne zaboravlja

Kastavac Joe Sirola preminuo u New Yorku: Glumio je uz Clinta Eastwooda i bio kralj TV reklama

P. N.

Glumac Joe Sirola ostvario je solidnu karijeru igrajući sporedne uloge na televiziji i u kazalištu, a njegov je glas postao zaštitni znak televizijskih reklama, piše New York Times

Glumac Joe Sirola ostvario je solidnu karijeru igrajući sporedne uloge na televiziji i u kazalištu, a njegov je glas postao zaštitni znak televizijskih reklama, piše New York Times

Joe Sirola ili Josip Širola je osvojio nagradu Tony 2014. kao producent mjuzikla A Gentleman's Guide to Love and Murder 



Glumac Josip Širola – u Sjedinjenim Državama poznat kao Joe Sirola – pokopan je danas u New Yorku. Riječ je o glumcu hrvatskih korijena, sinu Ane i Antuna Širole iz Kastva, koji je preminuo na Manhattanu  10. veljače u 90. godini života.


Njegova dugogodišnja partnerica Claire Gozzo  potvrdila je da je preminuo uslijed problema s dišnim sustavom.  


Joe Sirola bio je neponovljivi kralj glasova TV reklama u SAD-u, glumio je uz Clint Eastwooda i Jamesa Cagneya, a dobitnik je Tony nagrade.




Glumac Joe Sirola ostvario je solidnu karijeru igrajući sporedne uloge na televiziji i u kazalištu, a njegov je glas postao zaštitni znak televizijskih reklama, piše New York Times povodom njegove smrti. 


Glumio je na Broadwayu, u televizijskim soap operama i dramama, ponekad na filmu, a u poznim godinama radio je i kao producent na Broadwayu. 


Druženje s Richardom Burtonom


Kroz svoju je karijeru stekao brojne slavne prijatelje. Volio je prepričavati zgode koje je doživio u društvu Richarda Burtona. Bio je vrhunski pripovijedač.  


Joe Sirola, Josip Širola, Screenshot Hollywood Reporter


Joe Sirola, Josip Širola, Screenshot Hollywood Reporter



Imao je izuzetno dojmljiv glas, te je 60-ih godina prošlog stoljeća počeo raditi na snimanju reklama i postao vrlo tražen na tom području. 


Iz članka objavljenog 1971. godine doznajemo da se u to doba već moglo čuti njegov glas u 40 različitih reklama, te da su vjerojatno američki građani koji su slušali radio i gledali televiziju svakodnevno slušali glas Joea Sirole. 


Na velikom ekranu Sirola je glumio u filmu Strange Bedfellows (1965) s Rockom Hudsonom i Ginom Lollobrigida, u filmu Georgea Stevensa The Greatest Story Ever Told (1965) te u filmu  The Super Cops (1974) redatelja Gordona Parksa,  a uz Clinta Eastwooda nastupio je u filmu ‘Hang them high’, piše The Hollywood Reporter. 


Sirola je ujedno igrao ulogu Freddyja Fleeta u trećoj sezoni CBS-ove serije The Andy Griffith Show te odglumio ulogu američkog špijuna Jonathana Kayea u TV seriji Hawaii Five-O.


Glumio pored Jamesa Cagneya


Odigrao je i ulogu patrijarha talijansko-američke obitelji u kratkoj seriji The Montefuscos na NBC-ju.


Također je glumio u kratkoj NBC-jevoj seriji The Magician iz 1974.


Joe Sirola je glumio pored slavnoga Jamesa Cagneya u CBS-ovom telefilmu Terrible Joe Moran 1984.


Sirola je osvojio nagradu Tony 2014. kao producent mjuzikla A Gentleman’s Guide to Love and Murder