Cjelodnevni program

Kastav proslavio Dan pobjede svečanim mimohodom, nogometom i gastro druženjem

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



KASTAV Povodom Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Grad Kastav organizirali su danas u Kastvu prigodan cjelodnevni program, koji je počeo polaganjem vijenaca na spomen obilježje na kastavskom groblju. Uslijedilo je okupljanje i mimohod branitelja te sveta misa u crkvi sv. Jelene Križarice. U sklopu programa, organizirano je i druženje branitelja i građana Kastavštine, uz maneštru i pržene ribice, kao i malonogometni turnir kod sportske dvorane, u kojem je sudjelovalo šest ekipa – Rijeka, Medicinar, Sveti Matej, Kastav, UHBDR Kastav i Udruga veterana Kastav. Tradicionalno su se kastavski branitelji okupili na Fortici, odakle su organizirali svečani mimohod starim ulicama Kastva.


– Oluja za mene znači pobjedu, priznanje svih nas koji smo sudjelovali u Domovinskom ratu. Nakon što je Hrvatska priznata 15. siječnja, 5. kolovoza je Dan kada je konačno i oslobođena. Dani su to ponosa i slave, dani pobjede i zajedništva, ali i dani tuge zbog onih koji su u Domovinskom ratu dali ono najdragocjenije za slobodu Hrvatske – vlastite živote, kazao je predsjednik UHBDR Kastav Marino Grbac.


Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u Kastvu se tradicionalno obilježava već godinama, u zajedništvu i suradnji UHBDR Kastav i Grada Kastva.– Grad Kastav od prvog dana sudjeluje u obilježavanju Dana pobjede. I današnju proslavu počeli smo polaganjem vijenaca na središnjoj niši, gdje počivaju kastavski hrvatski velikani. U suradnji s UHBDR Kastav organizirali smo cjelodnevni program, uz vjerska, zabavna i sportska događanja te druženje građana i branitelja. Grad Kastav prati rad ove Udruge i financijski pomaže u njezinim aktivnostima i programima te pojačanu brigu vodi o hrvatskim braniteljima. Taj 5. kolovoza dan je velike pobjede, jedan od najsvjetlijih dana u stoljetnoj borbi Hrvata za svoju državu. Danas se posebno zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima na izborenoj slobodi, a s tugom i ponosom prisjećamo se svih palih za Hrvatsku u Domovinskom ratu i kroz stoljeća, istaknuo je zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić.

Obilježavanje Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kastvu započelo je još krajem srpnja, kada je, u organizaciji UHBDR Kastav i Grada Kastva u Gradskoj vijećnici otvorena izložba ratnih fotografija i predstavljana fotomonografija »128. br HV-a Sv. Vid – Rijeka«, autora Petra Trinajstića, kao i izložba vojnih memorabilija sudionika Domovinskog rata i kolekcionara odora iz toga perioda Damira Batistića, autora više uspješnih izložbi na tu temu.




Kastav ima tristotinjak hrvatskih branitelja, od kojih je njih 157 učlanjeno u Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav. Dvojica branitelja iz Kastva poginula su u Domovinskom ratu – Emil Miftarević i Bruno Prpić, koji imaju posebno mjesto u mislima i srcima svojih suboraca.