Zaustaviti širenje zaraze

Kastav, Viškovo i Kostrena donijeli mjere za borbu protiv koronavirusa

Biljana Savić



KASTAV – Nakon zdravlja naših građana, moramo se fokusirati i na očuvanje radnih mjesta. Proračun Grada Kastva je stabilan i u ovom trenutku nećemo donositi mjere zaštite. Svi dogovoreni projekti idu dalje, a naći ćemo i načina za pomoć poduzetništvu. Uz glavne mjere koje donosi država, Grad Kastav će kroz oslobađanje od plaćanja zakupa i komunalne naknade, osmisliti i nove potpore s ciljem osiguranja radnih mjesta što je uz očuvanje zdravlja naš glavni zadatak – kazao je gradonačelnik Matej Mostarac na 5. Sjednici Stožera civilne zaštite Grada Kastva na kojoj se raspravljalo o donesenim mjerama prevencije širenja zaraze korona virusom, te poduzimanju daljnjih mjera ali i osvrnuo na posljedice koje će ova kriza ostaviti na poduzetnike.


Načelnik Stožera Dean Jurčić rekao je da se sve mjere provode s ciljem smanjenja širenja zaraze i nastale štete stoga je Grad Kastav već prošlog tjedna donio dvije odluke, o ukidanju svih javnih okupljanja i zatvaranja društvenih domova, muzeja, knjižnice i dvorane, te odluku o potpunom zatvaranju Dječjeg vrtića.


Razmatrana je i preporuka Stožera civilne zaštite PGŽ-a vezana uz rad ugostiteljskih objekata, te se sa sjednice uputila preporuka vlasnicima ugostiteljskih, trgovačkih i ostalih uslužnih djelatnosti da pojačaju sanitetske mjere za sve korisnike i zaposlenike dok čekaju daljnje odluke nacionalnog Stožera.U idućim je danima najvažnije pojačati informiranje stanovnika, te osigurati opskrbu najugroženijih građana – starijih i nemoćnih.




Upravo stoga, Grad Kastav osigurava dežurni telefon (091/220 58 13) na koji se od 18. ožujka, od 8 do 16 sati, mogu javiti svi građani koji nemaju nikog od rodbine ili susjeda da im donese neophodan lijek ili namirnice. U ovaj oblik pomoći uključit će se i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kastav koji će, uz provođenje mjera beskontaktne dostave, pomagati osobama treće životne dobi.


Gradonačelnik Mostarac pozvao je Kastavce da ostanu odgovorni i da pomognu jedni drugima kako bi očuvali zdravlje što većeg broja ljudi.


SCZ Viškovo


SCZ Viškovo



Stožer civilne zaštite Općine Viškovo


VIŠKOVO – Stožer civilne zaštite Općine Viškovo nalaže provedbu svih mjera koje odredi Nacionalni stožer civilne zaštite, pa preporuča svim ugostiteljskim objektima svih kategorija da ograniče popunjenost objekta, vanjskog i unutarnjeg prostora, do 50 posto ukupnog smještajnog kapaciteta, da osiguraju da udaljenost između posjetitelja bude minimalno 1 metar, da osiguraju pojačane sanitetske mjere za posjetitelje i osoblje, osiguraju pojačanu dezinfekciju inventara, sredstava za rad i prostora.


Preporuča se subjektima u uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima, kao što su frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari…, da samostalno osiguraju da udaljenost između korisnika usluga bude minimalno 1 metar, da osiguraju pojačane sanitetske mjere za posjetitelje i osoblje, osiguraju pojačanu dezinfekciju inventara, sredstava za rad i prostora.Nadalje, nalaže se upravitelju groblja da do daljnjeg zahtjeve za odobrenje ukopa i svu potrebnu komunikaciju s obiteljima pokojnika obavlja elektroničkom poštom, da dopušta isključivo ukope pokojnika u krugu obitelji, da upravitelj groblja i pružatelji usluge ukopa upozore i upoznaju obitelj pokojnika da se uobičajeni pogrebni običaji moraju uskladiti s mjerama sprečavanja širenja virusa SARS-CoV-2 – izrazi sućuti bez rukovanja i drugih kontakata, te razmak među prisutnima.



Od Ministarstva unutarnjih poslova traži se pojačani nadzor malograničnih prijelaza, nadzor osoba pod mjerama samoizolacije, pojačani nadzor kretanje migranata, nadzor svih pružatelja usluga, bilo koje vrste, koje se pružaju korisnicima i pacijentima koji dolaze s područja najviše zahvaćenih pandemijom COVID-19.


Objavljuje se javni poziv svim punoljetnim, poslovno sposobnim mještanima/mještankama, državljanima Republike Hrvatske koji nisu raspoređeni u vojnu pričuvu o dragovoljnoj prijavi radi popune postrojbe i povjerenika Civilne zaštite Općine Viškovo.


Mjere u Kostreni


– S ciljem prevencije širenja koronavirusa Općina Kostrena donijela je Odluku kojom privremeno ograničava rad sa strankama. Prijem stranaka ograničila je i Turistička zajednica Općine Kostrena, a rad s korisnicima prekida i JU Knjižnica Kostrena. Prethodnim Odlukama, u Kostreni se odgađaju sva javna okupljanja bez obzira na broj sudionika. S radom je prestao Dječji vrtić Zlatna ribica i izvan upotrebe su svi javni prostori i sportski objekti, a ugostiteljskim objektima je skraćeno radno vrijeme na 19 sati, uz povećane sanitarne mjere.  


U cilju prevencije širenja virusa COVlD-19, Općinska uprava Općine Kostrena je od 16. ožujka do 14. travnja ograničila rad sa strankama. Pozivaju se mještani da svu komunikaciju s općinskim službama obavljaju putem e-pošte, telefonski ili običnom poštom. Svi brojevi telefona i e-adrese objavljeni su na mrežnim stranicama Općine Kostrena, (na poveznicama https://kostrena.hr/kontakt-informacije/  te  https://kostrena.hr/ustrojstvo/opcinska-uprava/). U iznimnim slučajevima, pisarnica Općine Kostrena zaprimat će dokumentaciju u onim postupcima u kojima je propisan rok dostave ili je nužna osobna predaja dokumentacije.


Rad s korisnicima do 14. travnja 2020. godine prekida Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, a Turistička zajednica Općine Kostrena ograničava prijem stranaka. Djelatnice Turističke zajednice strankama su dostupne pozivom na telefon ili putem e-pošte koji su istaknuti na mrežnim stranicama http://tzo-kostrena.hr/ .


Prethodnim Odlukama općinskog načelnika od 13. ožujka, privremeno se odgađaju sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije i sportska natjecanja, treninzi, predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi. Privremeno se zatvaraju i prostori u vlasništvu Općine Kostrena: Narodna čitaonica u Sv. Luciji (osim JU Narodna knjižnica Kostrena) i Narodna čitaonica i škola u Sv. Barbari kao i javni prostori, sportski objekti i igrališta kojima upravljaju pravne osobe čiji je osnivač Općina Kostrena, osim poslovnih prostora u zakupu kod trećih osoba. Službenicima općinske uprave preporuča se pridržavanje pojačanih higijenskih mjera i dodatnog opreza, održavanje higijene okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta te provjetravanja radnog prostora.


S radom je prestao i Dječji vrtić “Zlatna ribica”, za sada na razdoblje od 16. ožujka do 29. ožujka 2020. godine, uz preporuku i ostalim pravnim osobama koje se bave odgojem i obrazovanjem, čuvanjem i edukacijom djece i organizacijom slobodnog vremena djece kao i uslugom dnevne skrbi  o djeci na području Općine Kostrena, da privremeno prestanu s radom.


Sukladno uputi Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, na području Općine Kostrena ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata najduže do 19 sati, uz maksimalnu popunjenost kapaciteta do 50 posto prostora ugostiteljskog objekta i uz pojačane sanitetske mjere za sve posjetitelje i osoblje. Pod ugostiteljske objekte spadaju restorani, barovi (iz istoimene skupine koji zadovoljavaju uvjete za rad noću) te objekti jednostavnih usluga, a ograničenje se primjenjuje od 13.ožujka do službenog opoziva.


Dana je i preporuka da se pogrebi i posljednji ispraćaji pokojnika odvijaju u krugu obitelji. Mještanima Kostrene preporuča se da što manje koriste usluge Doma zdravlja Kostrena radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze te da u slučaju da su iz poslovnih ili privatnih razloga nakon 1. ožujka boravili u virusom zahvaćenim zonama, da postupe savjesno i odgovorno te da se u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaj u po dobivenim uputama. Mole se mještani da redovito prate informacije putem medija kao i na mrežnim stranicama Općine Kostrena. Obzirom da je kostrenski obalni put omiljena destinacija šetača čitavog riječkog prstena, poseban apel upućen je onim građanima kojima je određena samoizolacija da se pridržavaju uputa i odgovornim ponašanjem pomognu u prevenciji širenja koronavirusa.