JELENJE

Kapitalni projekt: Na ljeto rekonstrukcija zgrade škole u Dražicama

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Riječ je o projektu što se planira već više od dvadeset godina, a koji će nakon završetka, što se očekuje za tri kalendarske i dvije školske godine, objediniti nastavu  u jednoj zgradi i u jednoj smjeni



JELENJE Početkom ljeta sljedeće godine započet će kapitalni i vjerojatno do sada najvredniji projekt u općini Jelenje – rekonstrukcija školske zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama, za koji je prije nekoliko dana ishodovana građevinska dozvola, a projekt predstavljen jelenjskim vijećnicima.


Riječ je o projektu ukupno vrijednom blizu 25 milijuna kuna, o kojem se govori i planira već više od dvadeset godina, koji će zajednički financirati Primorsko-goranska županija sa 60 posto i Općina Jelenje s 40 posto vrijednosti, a koji će nakon završetka, što se očekuje za tri kalendarske i dvije školske godine, objediniti nastavu iz dvije školske zgrade u jednu i omogućiti jednosmjenski rad.


Potpuno nova zgrada


Kako je predstavljeno u projektu koji je izradio Studio Rechner, investicija obuhvaća potpuno novu zgradu školsku zgradu u Dražicama s prizemljem i katom, dvadeset učionica, knjižnicom, manjom dvoranom, zbornicom, potkrovljem, sanitarijama, garderobama, spremištima, blagovaonicom, pripadajućom sportskom dvoranom, inače vrijednom oko devet milijuna kuna i vanjskim igralištem te školskim trgom.




Do sada je Županija izdvojila značajna financijska sredstva za ishodovanje dokumentacije potrebne za ishodovanje građevinske dozvole. Za izradu idejnog, geodetskog i glavnog projekta Županija je utrošila 245.000 kuna, a pored navedenog ulaganja, u županijskom proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva u iznosu od 340 tisuća kuna za uslugu izrade izvedbenog projekta i projekta opreme.


– Vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade škole u Dražicama i izgradnje jednodijelne školske sportske dvorane, zajedno sa svom potrebnom opremom i namještajem za sada se procjenjuje na oko 25 milijuna kuna. Realizacija projekta predviđena je u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Do sredine 2018. godine planiraju se provesti postupci nabave radova i usluga stručnog nadzora, nakon čega će započeti radovi na izgradnji, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako je suradnja Županije i Općine Jelenje oko realizacije ovog projekta započela još 2014. godine.


Kontinuiranom međusobnom suradnjom Županija je do danas realizirala izradu projektne dokumentacije i potrebnih dozvola, a Općina Jelenje sredila je imovinsko-pravne odnose i otkupila zemljište potrebno za formiranje parcele na kojoj se planira izgradnja.


Najmoderniji pedagoški standardi


Kako je istaknuto u projektu, nakon završetka izgradnje prostor škole i oko nje povećat će se dva i pol puta. Ukupna površina zemljišta iznosi 9.709 m2, a škola će kao građevina zauzeti 2.549 m2. Preostali dio koji čini više od 40 posto površine planira se ozeleniti. Također, bit će uređena i 22 parkirna mjesta, od kojih dva za invalidne osobe. Učionice će biti raspoređene po deset u prizemlju i na katu, a prizemlje će imati i jednu manju multifunkcionalnu dvoranu.


– Iako se radi o nadogradnji i uređenju postojeće škole, smatramo da se realizacijom kompletnog projekta zaista radi o potpuno novoj školi u Dražicama. Ona svojim budućim kapacitetom i uvjetima zadovoljava najmodernije pedagoške standarde, a sportska dvorana i vanjsko igralište omogućit će razvoj djece, rekreativaca te sportskih i drugih udruga na području općine Jelenje, kaže načelnik Marčelja.


Dodaje kako se javnoj nabavi planira pristupiti u proljeće sljedeće godine, a početak radova očekuje se pred ljeto. Prema najavama, planirano je da djeca od sljedeće školske godine, odnosno od 1. rujna 2018. godine zbog izgradnje i rekonstrukcije školske zgrade u Dražicama pohađaju dvosmjensku nastavu u školskoj zgradi u Jelenju.