Sve za djecu

»Kap vode na dlanu« nabujala u slap humanosti: Veliki koncert za završetak akcije

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Uz glazbenike koji su nastupili za djecu s poteškoćama u razvoju, doprinos akciji dale su i brojne javne osobe u call centru te građani koji su pozivom na 060 9009 donirali po pet kuna Udruzi DIRA



RIJEKA Riječkim Korzom večeras odzvanja glazba humanosti. Na Trgu 128. brigade HV-a održana je velika završnica humanitarne akcije »Sve za djecu – kao kap vode na dlanu« za pomoć riječkoj Udruzi DIRA, koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju. Uz mnogobrojne Riječane koji su došli na Korzo, svoju humanost sudjelovanjem u koncertu pokazali su i brojni izvođači – Ema Ignjić, klapa Reful, Beni Band, Katja Budimčić, Antonio Krištofić, Alen Brentini, Damir Kedžo, En Face, Gane Rimatore, Pleteri, The Blondes, Mauro Staraj & La Banda, Belfast Food, Koktelsi, klapa Grobnik, Šajeta i Šajonsi i Brevis Band.


Foto M. Gracin


Foto M. Gracin



Inicijator akcije Dalibor Horvat-Hoky istaknuo je kako je u sklopu ove akcije prije nekoliko dana na Rujevici održana velika humanitarna utakmica, gdje su veterani talijanskog nogometnog kluba Inter iz Milana, predvođeni legendarnim Javierom Zanettijem, odmjerili snage s legendama riječkog nogometa, a doprinos su u uvodnoj revijalnoj utakmici dale humane zvijezde.


Nabavka opreme




– Sve je počelo idejom jednog mog prijatelja iz DIRA-e, udruge koja okuplja pedesetak obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju. Kontaktirali smo medije, Grad Rijeku, koji je glavni pokrovitelj, HNK Rijeku, i evo nas danas tu na završetku same akcije. Do sada učinjenim smo jako zadovoljni. Najvažniji nam je cilj da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna – djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Prikupljena sredstva Udruga će iskoristiti za potrebnu opremu, a ukoliko bude dovoljno novaca, možda i za veće prostore, kazao je Horvat.


Paralelno s koncertom, u restoranu Municipium po prvi je put bio uspostavljen call centar, gdje su se pozivom na broj telefona 060 9009 građanima javljala poznata lica javnog života – gradonačelnici i načelnici, župan, riječki sportaši, doktori, glumci, pjevači, direktori turističkih zajednica, novinari… Ljudi velika srca pozivom su donirali po pet kuna, i na taj način pružili priliku djeci s poteškoćama u razvoju za bolji život. Koncert i zbivanja u call centru uz Kanal Ri uživo je prenosila i TV Istra.


Veliki trud


Akciju je svojim dolaskom podržao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je kazao kako je i Županija spremna financijski pomoći ovu akciju.


– Uvijek sam spreman pomoći, kada je riječ o djeci također, a posebno kada je riječ o djeci s poteškoćama u razvoju, jer sam i sam u svojoj obitelji to prošao, pa znam koliko je potrebno truda da se sve posloži, kazao je župan Komadina.


Ravnateljica riječkog Hospicija Daniela Orbanić u call centar je došla na poziv organizatora, ali, kako je kazala, rado i s oduševljenjem.


– Zvali su me organizatori i bez oklijevanja sam pristala jer je riječ o humanitarnoj akciji. Trebamo pomoći, a posebno djeci i potrebitima, kazala je Orbanić.


Među mnogobrojnima koji su čekali svoj red na stolicu u call centru bio je i dr. Goran Palčevski, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, koji je naveo dva razloga svoga dolaska – plemeniti i humanitarni karakter akcije, ali i želju da se humanost uzvrati. Naime, kazao je, Dječja bolnica Kantrida nerijetko je i sama ta koja prima humanitarne pomoći i donacije, pa je ovo bio način da i sama, sudjelovanjem svojih liječnika, pruži ruku pomoći.


Zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju dr. Zlatko Tomašić kazao je kako se rado odaziva svakoj humanitarnoj akciji, a posebice onoj usmjerenoj prema djeci.


– Naša je bolnica uvela humanizaciju zdravstva posebno prema djeci na način da s malenim bolesnicima roditelji mogu boraviti 24 sata, što im sigurno olakšava liječenje. Djeca su nam svima najvažnija i zato su hvalevrijedne ovakve akcije, a posebice one usmjerene prema djeci s poteškoćama u razvoju, istaknuo je dr. Tomašić.