Izbori u Jelenju

Kandidati za načelnika: Luka Zaharija, Robert Marčelja i Ana Marija Vujić u izbornoj utrci

Sanja Gašpert

Poznata su imena kandidata za načelnika svih političkih stranaka u Općini Jelenje, osim Liste grupe birača / Foto Sergej DRECHSLER

Poznata su imena kandidata za načelnika svih političkih stranaka u Općini Jelenje, osim Liste grupe birača / Foto Sergej DRECHSLER

Političke stranke koje djeluju na jelenjskom području već su krajem prošle godine počele s isticanjem svojih kandidata za budućeg načelnika. Prvi je to učinio jelenjski PGS, a potom i ostali



JELENJE – Dva i pol mjeseca prije lokalnih izbora poznata su imena kandidata za načelnika svih političkih stranaka u općini Jelenje, osim Liste grupe birača koju je na prošlim izborima 2013. vodio sada već bivši načelnik Ervin Radetić. Političke stranke koje djeluju na jelenjskom području već su krajem prošle godine počele s isticanjem svojih kandidata za budućeg načelnika. Prvi je to učinio jelenjski PGS, čiji je predsjednik Branko Juretić nekoliko mandata prije Radetića vodio Općinu Jelenje, koji je još početkom ljeta prošle godine predstavio Roberta Marčelju kao svog kandidata. Marčelja je, podsjetimo, prije nekoliko godina, točnije na lokalnim izborima 2009. već bio protukandidat Branku Juretiću za načelnika, tada kao član ARS-a.


– Znamo da će Marčelja biti naš kandidat za načelnika, ali još uvijek ne znamo tko će biti kandidat za zamjenika. Imamo više kandidata, ali prije objave čekamo njihova odobrenja. Što se tiče koalicije, proteklih smo godina bili zajedno sa SDP-om i HSS-om. Pregovori o budućoj suradnji, bilo predizbornoj ili postizbornoj su u tijeku, znamo samo da sigurno s HDZ-om nećemo, kaže PGS-ov vijećnik u Općinskom vijeću Jelenja Robert Maršanić.


SDP, ARS i HNS


SDP-ov kandidat za budućeg načelnika Općine Jelenje bit će Luka Zaharija, koji je dugogodišnji vijećnik u Općinskom vijeću Jelenja i predsjednik jelenjskog SDP-a. Ime zamjenika SDP još ne otkriva, ali se zna da će Zaharija biti nositelj liste za Vijeće, dok će njegov zamjenik biti prvi na listi.




– Pregovori oko koalicije za Vijeće su pri kraju, gotovo sigurno idemo s ARS-om i HNS-om. Moj osobni stav je ne s PGS-om, možda poslije izbora. Naime, PGS je uvjeren da će sve pobijediti, mislim i za načelnika i Vijeće i da mu neće biti teško. Zato, zasada, ništa od koalicije s PGS-om, ističe Zaharija, koji time potvrđuje kuloarske priče kako je pukla dugogodišnja ljubav između PGS-a i SDP-a.



Neslužbeno doznajemo kako bi se Radetić u Hrvatsku trebao vratiti krajem ožujka, kada će se više znati o tome hoće li se ponovno kandidirati ili ne. Podsjetimo, Radetić je ostavku na mjesto načelnika Općine Jelenje dao u listopadu prošle godine, mjesec i pol dana nakon što je isto učinila njegova zamjenica Ana Linić Faraguna. Zabilježeno je to kao jedinstven slučaj u Hrvatskoj.


I dok je Linić Faraguna početkom rujna dala ostavku uz šturo objašnjenje kako odlazi zbog zdravstvenih razloga, Radetić je sredinom listopada na konferenciji za novinare i dugom otvorenom pismu mještanima objavljenom na internet stranicama Općine Jelenje kao glavne razloge svoje ostavke naveo »kočenje« projekta rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade u Dražicama od strane školskog odbora OŠ Jelenje-Dražice, medijski linč PGS-a koji traje posljednje tri godine te zdravstvene probleme. Samo nekoliko dana nakon ostavke, Radetić se ukrcao na kruzer kao brodski liječnik.


Tada je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao kako ne isključuje mogućnost povratka u političke vode i ponovne kandidature. Zbog ostavki čelnih ljudi, krajem listopada prošle godine Vlada RH imenovala je Zdenka Holenka povjerenikom Jelenja, koji Općinu vodi do lokalnih izbora u svibnju ove godine.



Jelenjski HDZ kao svoga kandidata istaknuo je Ana Mariju Vujić, koja do sada nije bila član HDZ-a, ali je simpatizerka stranke. Kandidat za njezinog zamjenika bit će Ivoslav Ban, predsjednik HDZ-a Jelenje, prvi načelnik Općine Jelenje, koji je, također, nekoliko puta bio kandidat HDZ-a za načelnika Općine Jelenje.


– Ana Marija Vujić nije član HDZ-a, ali je simpatizerka naše stranke. Poprilično je aktivna u društvenom životu naše općine, posebice u jelenjskoj župi. Zadovoljni smo njezinom kandidaturom i očekujemo pobjedu na lokalnim izborima. Listu za Vijeće još nismo u cijelosti sastavili. Također, još ne znamo hoćemo li ići na izbore samostalno ili u koaliciji, jer su pregovori u tijeku, kaže Ban.


Pregovori u tijeku


Svoga kandidata još uvijek nije istaknula Lista grupe birača Ervina Radetića, koja će svoje kandidate predstaviti nakon što se raspusti aktualno Općinsko vijeće.


– Nećemo još o imenima, pregovori su u tijeku, kako za budućeg načelnika, tako i za sastav budućeg Općinskog vijeća. Postojeće Vijeće je još aktualno i želimo to završiti, mislimo da je prerano za isticanje, nije fer prema aktualnim vijećnicima. Također, u tijeku su i pregovori oko koalicija, ističe Danko Baćac, vijećnik Liste birača. Dodaje kako se povremeno čuje s bivšim načelnikom Radetićem, na prijateljskoj razini, bez »težih tema« te potvrđuje kako se Radetić u Hrvatsku vraća prije izbora. »Ono što je imao obaviti u Americi je obavio i uskoro se vraća. Njegova će odluka biti hoće li se ponovno kandidirati za načelnika i ostati u politici ili ne«, kaže Baćac.