Luđačka vožnja

Kamere na Novoj cesti otkrivaju: Vozio 137 km/h preko pješačkog prijelaza

Darko Pajić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Čak 91 vozilo kretalo se brzinom u rasponu od 112 do 134 km/h (predviđena kazna 2.000 kuna), a »slavna« trojica najbržih premašila su 134 km/h. Prava je šteta što nitko od njih neće biti kažnjen, jer bi bili olakšani za najmanje 5.000 do najviše 15.000 kuna ili mogućom kaznom zatvora u trajanju od 60 dana



RIJEKA Neslavni rekorder u kategoriji luđački opasne i brze vožnje prošao je Novom cestom na Krnjevu brzinom od 137 kilometara na sat, napravio je to u subotu, 11. travnja u 12 sati i 32 minute, točno tridesetak metara od pješačkog prijelaza, gdje je postavljen multifunkcionalni uređaj »Cordon« koji već mjesec i pol dana služi za nadzor prometa i detektira praktično sve što se događa na jednoj od prometnijih ulica u Rijeci.


Kad bi se za ovaj prekršaj naplatila kazna, što se nažalost neće dogoditi, vozač osobnog automobila riječkih registarskih oznaka morao bi platiti najmanje 5.000 kuna i oprostiti se od vozačke dozvole na dulje vrijeme. Ima li takvih drastičnih prekršitelja ograničenja brzine puno ili malo teško je odgovoriti, jer sve ovisi o kriterijima i ponekad varljivoj statistici.


U travnju je Novom cestom prošlo oko 300.000 vozila, odnosno oko 10.000 vozila dnevno, a samo su trojica ušla u kategoriju jurnjave brzinom od 135 kilometara na sat i više. No, ako se uzme u obzir da je neslavni rekorder svoju utrku formule 1 odradio usred bijela dana i apsolutno ne mareći za mogućnost pojave pješaka na označenom pješačkom prijelazu lako se složiti sa zaključkom: I jedan je previše! 




Pogotovo na Novoj cesti, jednoj od rijetkih u Rijeci s četiri prometne trake, ulici koja prolazi kroz gusto naseljeno područje, te na relativno kratkom potezu ima više dugačkih pješačkih prijelaza pred kojima se nije lako zaustaviti ukoliko je brzina neprilagođena, odnosno ukoliko se ne poštuje ograničenje od 70 kilometara na sat.