Javna rasprava

Kamata pada ispod 2 posto? Rijeka ima najpovoljnije studentske kredite u zemlji, ali interes svejedno slab

Aneli Dragojević Mijatović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Jedna od ideja da se umjesto dosadašnjeg kriterija izvrsnosti u budućem pravilniku naglasak stavi na socijalni status studenta. Studentski krediti riječkog Sveučilišta financiraju se iz riznice te im nije namjena ostvarivanje zarade, ni povećanje riznice, već potpora studentima



RIJEKA Sveučilište u Rijeci na javnu je raspravu stavilo prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o kreditiranju studenata čiji je cilj kreditiranje studenata učiniti još dostupnijim te »omekšati« postojeće uvjete kreditiranja. Novi prijedlog pravilnika pred članovima Senata Sveučilišta trebao bi se naći u travnju, a iako je do sada za najsupješnije studente subvencionirana kamatna stopa iznosila svega dva posto čime su krediti Sveučilišta u Rijeci ulazili u kategoriju daleko najpovoljnijih kredita na hrvatskom tržištu interes za kreditiranjem riječkih studenata nije bio baš velik pa je cilj novim dokumentom učiniti kredite još dostupnijima.


Tako je jedna od ideja da se umjesto dosadašnjeg kriterija izvrsnosti u budućem Pravilniku naglasak stavi na socijalni status studenta. Smatrajući da je studiranje osnovno pravo svakog građanina Sveučilište u Rijeci već godinama nastoji osigurati sredstva za povoljno kreditiranje studenata ne samo riječkog Sveučilišta, već i studenata s područja Primorsko-goranske županije koji studiraju na drugim sveučilištima ako takvog studijskog programa nema na Sveučilištu u Rijeci, a studentski krediti riječkog Sveučilišta financiraju se iz riznice te im nije namjena ostvarivanje niti zarade, a ni povećanje riznice, već potpora studentima. Riječ je o fondu koji su osnovali Sveučilište u Rijeci, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i druge pravne i fizičke osobe radi kreditiranja studenata. Namjena riznice je da na tržištu ostvaruje prinos koji se koristi za subvencioniranje kamate u kreditiranju studenata Sveučilišta u Rijeci, a kamate se subvencioniraju tako da korisnik za vrijeme korištenja kredita ne plaća interkalarnu kamatu.


Do sada su pravo na kredit imali studenti kojima se kreditiraju troškovi života i troškovi školarina. Maksimalni iznos kredita za pokriće troškova života iznosio je 300 eura mjesečno uz uvjet da su u tu svotu uključene i ostale stipendije i krediti iz drugih izvora. Za kandidate koji koriste subvencionirani smještaj u studentskom domu svota za pokriće troškova života iznosila je pak  najviše 150 eura mjesečno. Uz kreditiranje troškova života kreditom se pokrivaju i troškovi školarine do punog iznosa školarine i mogu iznositi i do 11 tisuća eura, a ta se vrsta kredita do sada mogla zatražiti za jednu godinu, za svaku akademsku godinu pojedinačno ili za sve godine trajanja studija.