Plemeniti cilj

Kalendar s folklornom baštinom Kvarnera prezentiran u Kini

Slavica Kleva

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Kalendar je preveden na kineski i engleski jezik, pa se u udruzi nadaju da će humanitarni cilj, prodaja kalendara po cijeni od 50 kuna, biti ostvaren



RIJEKA – Plemenit cilj je ostvaren, tiskan je humanitarni kalendar pod nazivom »Narodne nošnje i kulturna baština Kvarnera i Jadrana«, a sve za nacionalnu kampanju »Želimo vježbati vid«, kazala je predsjednica Udruge…I djeci s ljubavlju Livia Mjeda koja je jučer na konferenciji za novinare rekla nešto više o cijeloj humanitarnoj akciji.


– Nacionalna kampanja »Želimo vježbati vid« odvija se od 2017. godine, a cilj je podizanje svijesti, edukacija građana i kampanja o problematici slabovidne djece u Primorsko-goranskoj županiji te problemima s kojima se susreću roditelji s poteškoćama vida, kao i sama djeca, s naglaskom na nedostatak adekvatne opreme.


Premda svjetske statistike govore da u društvu ima 40 do 50 posto slabovidnih i slijepih osoba, u našoj zemlji ne postoji samostalni registar slabovidnih i slijepih osoba – podsjetila je Mjeda. Za sada raspolažemo samo s podatkom da 17-ero djece iz naše županije odlazi na rehabilitaciju u Zagreb, a naš je cilj prikupiti točan podatak koliko je djece u našoj županiji slabovidno i u budućnosti otvoriti centar, odnosno kabinet za rehabilitaciju u Rijeci gdje će sva djeca dobiti adekvatnu pomoć.




Ali pritom moramo raditi na senzibiliziranju javnosti, okupiti zdravstvene djelatnike, pedijatre, domove zdravlja kako bi znali egzaktni broj djece kojoj je potrebna pomoć – nastavila je Mjeda. I zato smo internacionalizirali našu priču, s kalendarom za 2020. godinu bili smo u Kini početkom studenoga mjeseca, točnije u Šangaju na Sajmu CIIE, China International Import Export te u Hrvatskom paviljonu pokazali kalendar s raskošnom i bogatom folklornom tradicijom koju njegujemo.


Humanitarni kalendar za 2020. godinu ispričao je priču o regiji Kvarner, uz nekoliko drugih jadranskih lokacija s autentičnim kostimima i narodnim nošnjama. Kalendar je preveden na kineski i engleski jezik, pa se u Udruzi nadaju da će humanitrani cilj, prodaja kalendara po cijeni od 50 kuna, biti ostvaren.


S obzirom na to da je na kalendaru zastupljen folklorni ansambl Zora iz Opatije sa 70 godina dugom tradicijom folklora, Gabrijel Funarić, umjetnički voditelj Zore nije dvojio ni trenutka kada su mu iz Udruge pristupili s idejom da sudjeluju u izradi kalendara. Osim Zore, na kalendaru su zastupljeni članovi KUD-a Zvir iz Jelenja, Udruga Bakarska žena iz Bakra, KUD-a Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog, KUD-a Jelena iz Dramlja te Narodni muzej iz Novog Vinodolskog.



Pokrovitelji projekta »Želimo vježbati vid« su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, IAPB-onlus Italija, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Grad Kastav, Grad Novi Vinodolski, Grad Krk, Grad Cres, Općina Kostrena, Općina Punat i Grad Split.