Projekt Novog lista i Ine "Zajedno za bioraznolikost"

Kalendar Novog lista na dar: Hrvatske sorte i pasmine poveznica kulture i prirode

Siniša Pucić

Istaknute primitivne sorte i pasmine nastale su tisućljetnim pripitomljavanjem te kao poveznica kulture i prirode imaju veliku ulogu u očuvanju bioloških i krajobraznih vrijednosti, s obzirom da se velik broj vrsta očuvao zahvaljujući njima, istaknuo mr. Marko Randić 



RIJEKA - Posavski pastuh, istarsko govedo boškarin, hrvatski ovčar, hrvatska šarena koza, buša, posavski konj, jarbola, lička pramenka, podolsko govedo, turopoljska svinja, maslina oblica, primorsko-dinarski magarac te istarska ovca – glavni su motivi kalendara »Hrvatske sorte i pasmine« za 2013. godinu, proizvoda četverogodišnjeg projekta Novog lista i Ine »Zajedno za bioraznolikost«.


Kalendar su u Prirodoslovnom muzeju jučer predstavili Bruno Lončarić iz Novog lista, Senad Bešić u ime Ine, Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja te Marko Modrić i mr. Marko Randić, predstavnici JU »Priroda«.  



Kalendar »Hrvatske sorte i pasmine« će 6. prosinca izaći u Novom listu, kao tradicionalan dar čitateljima na Svetog Nikolu. Svi koji toga dana ne uspiju doći do primjerka Novog lista, moći će ga idućih dana kupiti u novolistovskim oglasnim odjelima. Bruno Lončarić iz Novog lista, uz pohvalu stručnosti komentara na zadanu temu, pozvao sve zainteresirane ljubitelje fotografije da pripreme objektive i u idućih godinu dana nastave snimati zadane hrvatske sorte i pasmine koje nisu obuhvaćene ovogodišnjim projektom, jer je tema zaslužila barem još jedan kalendar. Uz to, radi se o odličnoj priči o očuvanju hrvatske autohtonosti u okviru ulaska Hrvatske u EU, rekao je Lončarić.





  – Sukladno velikom odazivu čitatelja i autora fotografija, drago mi je što je projekt doživio uspjeh i četvrtu godinu zaredom, što je potvrda da suradnja Novog lista i Ine nailazi na prihvaćenost u zajednici. Nadamo se da će se na ovaj način ojačati ekološka svijest u društvu s ciljem očuvanja bioraznolikosti prirode, kazao je Senad Bešić iz Ine. 


  U ovom edukativno-ekološkom projektu su sudjelovali i grafička urednica Mara Nezirović, stručni suradnik Korado Korlević, Lidija Anić koja je obradila fotografije, Linda Lenac zadužena za lekturu i korekturu te tiskara Grafičar Ludbreg koja je otisnula ovaj krasan kalendar. 


  Natječaj za ovaj tradicionalni kalendar i ove je godine privukao veliko zanimanje javnosti jer su se prijavila 43 autora s 283 amaterske i profesionalne fotografije biljnog i životinjskog svijeta koji živi uz i u jezerima, močvarama, lokvama i barama. Stručna komisija u sastavu: fotografi Ferdo Buva (INA) i Marko Gracin (Novi list), mr. Sonja Šišić i Bruno Lončarić pregledala je i ocijenila pristigle fotografije te izdvojila 24 najbolje, od kojih su čitatelji Novog lista izabrali konačnih 12 fotografija za kalendar.  


  Nagradne fotografije djela su Marka Matešića, Ante Vukušića, Dijane Župan, Jerka Gudca, Olivera Bešića, Bojana Bonifačića, Jurja Vidonija i Borisa Krstinića, a svaka od izabranih fotografija popraćena je nagradom od tisuću kuna. Biolog mr. Marko Randić je svaki od motiva na kalendaru tekstualno opisao, čime ovaj projekt ima i bitan edukativni karakter. 


  – Istaknute primitivne sorte i pasmine nastale su tisućljetnim pripitomljavanjem, te kao poveznica kulture i prirode imaju veliku ulogu u očuvanju bioloških i krajobraznih vrijednosti, s obzirom da se velik broj vrsta očuvao zahvaljujući njima, poručio je Randić.