Nesuđene zgrade

Kako se na Škurinjama muljalo, muljalo pa izmuljalo naselje: Pazite što su sve obećali izgraditi

Portal Novilist.hr

Screenshot Škurinjski susjedi

Screenshot Škurinjski susjedi



Inicijativa građana Škurinjski susjedi pronašla je u Vjesniku Luke Rijeka, s ove povijesne distance, spektakularne materijale, koji govore o tome kako je zapravo cijelo naselje Škurinje trebalo izgledati.


Naselje je, pišu Škurinjski susjedi, incijalno bilo planirano kao prvenstveno lučko naselje, koje bi gradilo Lučko stambeno poduzeće. Luka Rijeka jako je važna za nastanak Škurinja. U međuvremenu je Lučko stambeno poduzeće preimenovano u Adriamont, a po putu osim imena promijenilo je i misiju izgradnje isključivo stanova za radnike Luke Rijeka.


Kao što mnogi znaju, naselje je trebalo izgledati bitno drugačije, a lijepo je to vidjeti kroz vizuale koji su prije izgradnje i javno plasirani građanima.




U Vjesniku Luke Rijeka vidljivo je tako da su sve zgrade planirane u dva tipa. Jedan su trokatnice, koje relativno nalikuju na ostvarene, samo u prvom dijelu naselja, kao što je to u ulicama Osječka ili Save Vukelića, dok je drugi tip posebno zanimljiv.


Riječ je, naime, o velikim etažnim stanovima u dvokatnim objektima. Tip stanova Adriastandard 2 nikad se na žalost nije gradio na području Škurinja te je tako postignuta preizgrađenost i zatrpanost terena.



– Intrigantan je i opis kompleksa naselja – obećavaju se ključni društveni objekti, jaslice, škola, te – nama vrh svega – da će većinu površine zauzimati parkovi. Svaki komentar je suvišan jer svi imamo oči, pišu Škurinjski susjedi.


Škola je završila praktički izvan naselja, jaslice su bile u dva stana dok nisu postale udruga umirovljenika i spominjane su još do 2000-ih da bi tada šaptom nestale i iz najava, prave javne društvene infrastrukture nema, a parkovi su valjda ona polufunkcionalna dislocirana tvorevina prema zaobilaznici.


“Opskrbnih centara” je nastalo puno, više nego su se nadali, mora se reći.



No takav rasplet situacije je bio tipičan za eru – u poduzećima je bio velik pritisak na broj stanova, jer mnogi radnici su živjeli u barakama i po svaku cijenu htio se stan!


Svojevrsnim investitorima je povoljnije bilo graditi brze zgrade s puno stanova nego brinuti se o urbanizmu i društvenoj infrastrukturi i parkovima, a i u džep je znalo sletjeti svašta zbog raznih interesa, pišu Škurinjski susjedi.



Ova inicijativa građana svakako preporučuje pogledati vrhunac čuvenog filma ‘Živi bili pa vidjeli’, kojeg su scenaristi i redatelji radili kao da je upravo o ovoj temi. Doista, kad se pogleda ova scena, puno je toga jasnije.


– Što je bilo bilo je i vrijeme je da se korekcije naprave, doduše danas u novom kontekstu konzumerističke trgovačke zone, ali u svakom slučaju neki dugovi i obveze prema Škurinju i stanovnicima postoje zbog modernog riječkog razvoja. Uostalom Rijeka nema prostora na bacanje da bi bilo koje brdo gurala na marginu, ističu Škurinjski susjedi.



Škurinjski susjedi su nastali u kasnu jesen 2016. godine kao strast grupice sadašnjih i bivših stanara naselja s ciljem oplemenjivanja zone Novog naselja Škurinje kulturnim i umjetničkim praksama i sadržajima.


Dugoročni cilj je stvoriti preduvjete za infrastrukturno i organizacijsko oblikovanje Škurinjskog kulturnog centra te poticanje zajednice na aktivizam, participaciju u oblikovanju kvalitetnijeg života i naselja.


Na temelju građanske inicijative prihvaćene u program 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture osnovana je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž kao pravni oblik djelovanja i vođenja aktivnosti.


Projekte udruge prema razrađenim projektnim prijedlozima po vrednovanju kroz natječajni postupak financijera podržavaju ili su podržavali: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, RIJEKA 2020, MitOst/Zaklada Bosch/program Actors of Urban Change.


*Tekst i ilustracije preuzete su s web stranice inicijative Škurinjski susjedi uz dozvolu autora