Poslovni kutak

Kako proračunom eliminirati postojeću rodnu nejednakost? Doznajte na predavanju Ana Marije Sikirić

P. N.

Ana Marija Sikirić Foto privatni album

Ana Marija Sikirić Foto privatni album

Proračun kojim se pokušava eliminirati postojeća rodna nejednakost u teoriji se zove rodno osjetljivi proračun ili rodni proračun



U Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka (Središnji odjel Palača Modello) u utorak 12. studenoga 2019. u 18 sati doc. dr. sc. Ana Marija Sikirić održat će predavanje “Rodno osjetljivi proračun”.  


Uobičajeno, Vlada i građani gledaju na proračun kao na rodno neutralni instrument te ne percipiraju niti analiziraju njegov različiti utjecaj na muškarce i žene. No, činjenica da žene i dalje imaju manju ekonomsku, društvenu i političku moć nego muškarci te da se zbog različitih rodnih uloga obaveza i potrebe muškaraca i žena razlikuju, odluke koje se donose u sklopu proračunskog procesa zasigurno imaju različit utjecaj na muškarce i žene.


Uvažavati različite uloge


Zanemarivanje potencijalnog nejednakog učinka proračuna na muškarce i žene negativno utječe na produktivnost, kvalitetu radne snage, gospodarski rast i društveno blagostanje, stoga vlada pri donošenju proračuna treba prepoznati nejednakosti i uvažavati različite uloge i obveze muškaraca i žena te na temelju navedenih spoznaja alocirati javni novac i implementirati politike i programe tako da doprinose rodnoj jednakosti.




Proračun kojim se pokušava eliminirati postojeća rodna nejednakost u teoriji se zove rodno osjetljivi proračun ili rodni proračun. Rodno osjetljivi proračun ne podrazumijeva zaseban proračun za žene niti ne stavlja žene u povlašteni položaj u odnosu na muškarce, nego zahtijeva holistički pristup temeljen na ravnopravnosti spolova na cjelokupni proračunski proces koji danas, unatoč formalnoj neutralnosti i jednakom tretmanu, ne osigurava i rodnu jednakost, piše na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka.


Rodna perspektiva proračunskog procesa


Doc.dr.sc. Ana Marija Sikirić je docent na Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Rijeci na Katedri računovodstvo. U svibnju 2017. završava poslijediplomski doktorski studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Rijeci obranom doktorskog rada na temu „Rodna perspektiva proračunskog procesa“.


Voditeljica je znanstveno istraživačkog projekta Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Proračunski proces iz perspektive rodne jednakosti“. Tijekom svog osmogodišnjeg znanstvenog rada objavila je kao autor i koautor 13 znanstvenih i 7 stručnih radova.


Temeljni znanstveni interes uključuje proračun, rodno osjetljivi proračun, rodnu jednakost, rodnu analizu proračuna te računovodstveni sustav neprofitnih organizacija. Aktivno je sudjelovala na nizu okruglih stolova, javnih tribina i radionica na temu rodne jednakosti i rodno osjetljiva proračuna kako na nacionalnoj razini tako i na međunarodnoj razini.


Sudjelovanje je zbog ograničenog broja mjesta potrebno prijaviti na mail ([email protected]).  


Ana Marija Sikirić o rodno osjetljivom proračunu već je ranije govorila za podcast Udruge PaRiter “RadioAktivna”. Razgovor možete poslušati ispod.