Povijesni podsjetnik

Kako je Rijeka vraćena Hrvatskoj: Tito je radio greške, ali je dao puno više pozitivnog

Damir Cupać

Podsjetnik na povratak otuđenog teritorija Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata / Foto Ivica TOMIĆ

Podsjetnik na povratak otuđenog teritorija Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata / Foto Ivica TOMIĆ

Povod izložbi na riječkom Korzu je 70. obljetnica konferencije u Parizu na kojoj je potpisan ugovor kojim je Rijeka vraćena matici domovini



RIJEKA – Na riječkom Korzu otvorena je izložba »Mirovni ugovor između FNRJ i Italije, Pariz 1947.« u povodu 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije kao podsjetnik na povratak otuđenog teritorija Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Izložbu organiziraju Muzej grada Rijeke, Grad Rijeka, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, a bit će postavljena do 15. rujna 2017. godine.


Razumna odluka


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da je izložba postavljena kako bi se građani podsjetili na važne povijesne događaje zahvaljujući kojima je Rijeka vraćena matici domovini.


– Najprije je izvojevana vojna pobjeda u 2. svjetskom ratu zahvaljujući narodnooslobodilačkoj vojsci na čelu s Joipom Brozom Titom, a onda je uspjeh postignut za diplomatskim stolom jer su zaživjele odluke ZAVNOH-a i AVNOJ-a kojima su Istra, Rijeka, dio Dalmacije i otoka vraćeni Hrvatskoj. Važno je podsjetiti se svega jer to nije bilo jednostavno izvesti, što u ratu, a ni nakon rata, zbog pritisaka velikih sila. Vrhunac diplomatske borbe bilo je potpisivanje Osimskog sporazuma 1975. godine – izjavio je Obersnel. On se osvrnuo i na preimenovanje ulica i trgova koje nose Titovo ime.




– Poznato je da sam protiv toga, kako zbog velikog doprinosa antifašističkoj borbi, utvrđivanja hrvatskih granica, tako i iniciranja pokreta nesvrstanih. Titoje radio pogreške, ali nesumnjivo je da je dao puno više pozitivnog. Za sada nema zahtjeva za preimenovanjem Titovog trga u gradu, a ako on i dođe, nadam se da će Gradsko vijeće znati donijeti razmnu odluku – uvjeren je Obersnel.


Sve za istinu


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut naglasio je da je neophodno podsjećati na povijesne istine i na ulogu antifašističke borbe u stvaranju Hrvatske.


– U ratu smo pobijedili, a onda smo to isto napraviti za diplomatskim stolom. Cilj izložbe je pokazati što se sve događalo u tim sudbonosnim godinama. Iako je rat završio 1945. godine, trebalo je još dvije godine diplomatske borbe za njegovo okončanje. U studenom ove godine organizirat ćemo znanstveni skup sa stručnjacima iz Hrvatske, Slovenije i Italije u vezi s ovom temom. Želimo da se rasvijetle povijesne činjenice i da se utvrdi istina. Naročito danas, kada se antifašističke vrijednosti dovode u pitanje. Činjenica je da Hrvatska danas ne bi bila ovakva da nije bilo antifašističkog pokreta i ne smijemo dopustiti povijesnim revizorima da mijenjaju povijesne istine – kazao je Tamarut.