Klobučarićev trg

Kada će konačno riječki srednjovjekovni zid biti vraćen na svoje mjesto

Ljiljana Hlača

Iz Grada Rijeke odgovaraju da je »pokrenut pregovarački postupak javne nabave u cilju pronalaska izvođača radova i konačnog vraćanja srednjovjekovnog zida na njegovu izvornu poziciju«



RIJEKA Još smo sredinom rujna prošle godine pisali kako je okončan natječaj Grada Rijeke kojim su se prikupljale ponude za sanaciju i povratak srednjovjekovnog zida na Trg Ivana Klobučarića 1 koji je prije trinaest godina uklonjen radi izgradnje podzemne garaže i da je to zapravo jedan korak bliže ka realizaciji ovog projekta. No, to se nije dogodilo. Došao je siječanj, nova godina, a radova na povratku zida jednostavno – nema.


Zid koji je zaštićeno kulturno dobro je zbog izgradnje podzemne garaže s Trga uklonjen još 2004. godine, a uz dozvolu konzervatora, to je učinila tvrtka Austrograd koja ga je složila obloženog u metalno-drvenu konstrukciju, uz crkvu Blažene Djevice Marije. Drevni dio konstrukcije je zbog zuba vremena istrulio, pa su se neki njegovi dijelovi urušili. Zapravo cijela konstrukcija je u jako lošem stanju pa je pitanje može li sve to više zvati zid.


Obveza da se srednjovjekovni zid vrati na svoju staru poziciju bila je na Austrogradu i to po završetku planiranog projekta. No, s vremenom te su se obveze investitora relativizirale, zajedno s relativizacijom svih ostalih projekata koji su se planirali izgraditi ispred Osnovne škole Nikole Tesle.




U svrhu vraćanja zida do sada se čak dva puta raspisivao natječaj a posljednji put kada smo pisali o tome nije bilo naznaka da se nitko na taj natječaj nije javio. To je razlog zbog čega od rujna pa do početka siječnja nema nikakvih znakova radova na Trgu. Neslužbeno doznajemo i to da se građevinske tvrtke koje imaju licencu za takve radove ne žele upustiti u takav projekt budući da je to svojevrsni »vrući krumpit«.


Upitali smo za komentar Grad Rijeku koji je u proračunu za ovaj projekt osigurao 323.000 kuna. U njihovom odgovoru sada piše da je »pokrenut pregovarački postupak javne nabave u cilju pronalaska izvođača radova i konačnog vraćanja srednjovjekovnog zida na njegovu izvornu poziciju«.