Urođeni talent

Kad zasope triještinka: Dječak iz Rubeša ide na europsko natjecanje harmonikaša

Ivana Kocijan

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Prvi javni nastup, nakon samo dva mjeseca sviranja, Dorian je imao prošlog ljeta na festivalu Z armunikun va Kastav. Početkom lipnja očekuje ga nastup na natjecanju mladih harmonikaša u Sloveniji, u kategoriji do 10 godina, a 3. srpnja na preporuku učitelja odlazi u Udine na europsko natjecanje harmonikaša



Zašto volim svirati harmoniku? Zato jer mi je gušt – kratko i jasno odgovorio nam je osmogodišnji Dorian Rubeša iz Rubeša, učenik drugog razred Osnovne škole Milan Brozović u Kastvu, koji ljubav prema harmonici, i to trišetinki, gaji oko godinu dana.


U tih godinu dana njegov je urođeni talent za glazbu procvjetao zahvaljujući učitelju Niki Polesu, vrsnom slovenskom harmonikašu koji ima školu harmonike u Sloveniji, a jednom tjedno poučava i djecu u Hrvatskoj.


– Dorian je do pete godine rastezao male harmonike, a onda su neko vrijeme skupljale prašinu. Onda je prije godinu dana počeo svirati trieštinku, nakon što je na televiziji, u emisiji »Ča skalica« vidio Niku Polesa i Emu Sušanj kako sviraju. Niko je svjetski prvak i učitelj harmonike koji jednom tjedno u Staroj pošti u Permanima drži satove našoj djeci. Inače u Sloveniji ima svoju školu harmonike i dječji orkestar čiji je član i Dorian. Od djece iz Hrvatske, Dorian je najmlađi, kaže Dorianova mama Sandra.


Trieštinka Goti


Dorian svira trieštinku, tj. dijatonsku hamoniku marke Goti, na klavirskoj harmonici zna odsvirati nekoliko pjesama, a ponešto zna odsvirati i na sintesajzeru.– Harmonika ima između 5,5 i 6 kilograma, plus kufer. Malo je teško držati harmoniku kad sam umoran, kaže.

Po potrebi zna izmisliti i improvizirane instrumente poput bubnjeva koje je složio tako što je žlicu selotejpom zalijepio za stopalo i »povezao« je s padelom. Kad je kući, najviše voli svirati s nonom Danilom Hrvatinom zahvaljujući kojem je i upoznao omiljeni mu instrument.


– On svira klavirku i od njega sam prvi put čuo harmoniku, otkrio nam je Dorian dodavši kako također jako voli svirati i s prijateljicom Emom Sušanj iz Mučića.– Ona mu je bila inspiracija da počne svirati, dodala je njegova mama.

Ništa od treme


Prvi javni nastup, nakon samo dva mjeseca sviranja, Dorian je imao prošlog ljeta na festivalu Z armunikun va Kastav na kojem je izveo dvije skladbe – »Terezinku« i »Snežni valček«. Nakon toga nastupio je i na službenom otvaranju Bele nedeje, na koncertu Večer za Ljubota, za vrijeme karnevala svirao je u dječjim povorkama i zvončarskoj smotri te na raznim priredbama. Danas ga pak očekuje nastup na susretu harmonikaša na Bledu, dok će sljedeće subote u Staroj pošti nastupiti na susretu harmonikaša koji organizira njegov učitelj Niko Poles.



Osim što izvrsno svira, simpatični Dorian i odlično crta. Talent za crtanje pokazao je još u vrtiću kada su mu omiljeni motivi bili brodovi, posebno Titanic, a sada su mu najdraže karikature. Također, jako voli pričati viceve pa je jedan podijelio i s nama. Pa kaže: Ide Crvenkapica šumom i naleti na vuka. Pita je vuk: Kamo ideš? Kod bake, odvrati Crvenkapica. Daš mi bakinu adresu, pita je vuk. Naravno, [email protected], odgovori Crvenkapica.



– Tamo će nastupiti samostalno, s orkestrom, s nonotom i sa sestrom Glorijom. Početkom lipnja očekuje ga nastup na natjecanju mladih harmonikaša u Sloveniji, u kategoriji do 10 godina, a 3. srpnja na preporuku učitelja odlazi u Udine na europsko natjecanje harmonikaša. U rujnu će sudjelovati u susretu harmonikaša u Kastvu, a bit će sigurno i još drugih nastupa, otkrila je Dorianova mama.


Treme na nastupima, kaže, nema. Možda malo na samom početku, no čim počne svirati, trema nestaje i onda uživa u sviranju. A što najviše voli svirati?– Sviram ono što mi učitelj da, a nešto i sam odaberem. Omiljena mi je pjesma »Snežni valček«, ali i »Na autocesti«, »Na Golici«. Znam napamet oko 50 skladbi, rekao nam je Dorian.

Svira koliko želi


Note još nije naučio pa melodije uči po sluhu i jednom posebnom metodom.


– Ima notni zapis iznad i ispod kojeg piše koje tipke mora stiskati i po tome uči jer je još glazbeno nepismen. Većinu lovi po sluhu, a note ima za pomoć, objašnjava njegova mama.


Kad je vježbanje u pitanju, forsiranja nema – Dorian svira »kada ga ulovi gušt«.


– Jedan dan pretjera, onda nekoliko dana zaboravi na harmoniku, pa onda nadoknadi i više nego treba i svira cijelo jutro… Sve je njegova slobodna volja. Svira koliko želi, a svaki drugi tjedan ide i u Divaču u Sloveniji na probe orkestra, dodala je njegova mama.


Posebno su mu dragi nastupi u velikom društvu, u harmonikaškom orkestru, najvećem dječjem orkestru u Sloveniji u kojem zna biti i gotovo trideset svirača. Najviše sviraju narodne slovenske pjesme, polke i valcere, ali imaju i hrvatski repertoar.